Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Redemptoristen Vestigingsplaats: Staphorst
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Staphorst
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Naam van het klooster:
Uithof Haskerconvent Haskerdijken
Plaatsnaam:
Staphorst
Provincie:
Overijssel
Destijds gewest:
Oversticht
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In het laatst van de 13e eeuw blijken de regulieren van het Haskerconvent te Haskerdijken een ten noordwesten van de huidige kern van Staphorst in de buurt van de Reest en het Meppelerdiep gelegen uithof te exploiteren. Deze uithof hadden zij met de onderhorige goederen in erfpacht van toen nog in Ruinen gelegen, aan de Heilige Maagd Maria toegewijd dubbelklooster, dat deze uithof en goederen reeds in 1217 in bezit had. Het betreffende pachtcontract bleef tot 1402 van kracht, toen laatstgenoemd klooster, dat inmiddels van Ruinen naar het bij het dorp IJhorst gelegen landgoed Dikninge verplaatst was, onderhavige goederen weer in eigen beheer nam. Behalve dat het gebied waar de uithof gelegen was Staphorst of Olde-Staphorst genoemd werd, was het ook de naam, die aan de uithof gegeven werd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel III, p. 110; A.J.M. Arts: Proefschrift “Het dubbelklooster Dikninge” (Universiteit Nijmegen 1945), p. 62/65/95; E. van der Kuijl: “Bureauonderzoek Archeologie Klaas Kloosterweg tussen 33 en 35 te Staphorst (gemeente Staphorst) d.d. 06-07-2011”, p. 10; P. Doets: "Het Geslacht Veuger, het ontstaan in Staphorst" (Hoogezand 2010), p. 11/12
Gebruikte websites:
Website Regiocanons.nl, http://www.regiocanons.nl/overijssel/salland/staphorst/de-hervormde-kerk-in-rouveen-/reacties (22-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P041-057
VU Kloosterlijst nummer:
H43b