Zoeken in collecties

zzOUD Databestand kloosters in Nederland
beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Veghel, Hoogstraat 27
Datering:
1923 - 1988
Orde of congregatie:
Broeders van Maastricht
Naam van het klooster:
Klooster Heilige Anna
Straat:
Hoogstraat 27
Postcode:
5462 CW
Plaatsnaam:
Veghel
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1923
Opheffing/laatste vermelding:
1988
Activiteiten:
Onderwijs
Geschiedenis:
De in Veghel aan de toenmalige Nieuwstraat, de tegenwoordige Deken van Miertstraat, gelegen school annex klooster van de broeders van de Congregatie van de Broeders van Maastricht kampte begin jaren twintig van de vorige eeuw met een nijpend ruimtegebrek. Besloten werd toen naar ruimere huisvesting om te zien. Deze werd gevonden aan de Hoogstraat in Veghel, waar voormelde congregatie in 1922 van de Erven Smits de bierbrouwerij met huis en tuin kocht, die als klooster verbouwd werd. Dit klooster, dat evenals het klooster aan de toenmalige Nieuwstraat “Klooster Heilige Anna” ging heten, kon door de broeders in 1923 worden betrokken. In hetzelfde jaar werd er naast dit klooster een nieuwe school, de Sint Aloysiusschool, gebouwd, waar de broeders behalve lager onderwijs (L.O.) en uitgebreid lager onderwijs (U.L.O.) tevens een handelscursus verzorgden. In 1937 namen de broeders in Veghel ook het bijzonder lager onderwijs (B.L.O.} op zich waarvoor aan de Beatrixlaan in Veghel de Don Boscoschool gebouwd was. In 1988 vertrokken de broeders uit het klooster aan de Hoogstraat, dat toen aan alexianen uit België verkocht werd. Die wilden er een nieuwe vestiging realiseren, hetgeen echter op niets uitliep. Vervolgens kocht de gemeente het klooster, dat toen verschillende sociale bestemmingen kreeg. In 1995 werd de indertijd naast het klooster gebouwde Sint Aloysiusschool gesloopt. Het klooster werd toen gedeeltelijk afgebroken. De vleugel aan de Hoogstraat, die behouden bleef, werd gerenoveerd en als kantoorruimte in gebruik genomen. De kapel, die ook behouden bleef, ging voor seculiere activiteiten dienst doen
Gebruikte literatuur:
Gedenkboek “In dankbare herinnering aan den zeereerwaarden broeder Bernardus, medestichter en eersten algemeenen overste onzer congregatie op den vijftigsten jaardag van zijn sterven” (Maastricht 1930), p.33; Broeder Hyacinthus, “In honderd jaren, 1840-1940. Gods goede daden herdacht bij het eeuwfeest van de Congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis der. H. Maagd Maria te Maastricht” (Maastricht 1940), XX. Tijdredenkundig overzicht; J.P.A. van Vught, Proefschrift “Broeders in de katholieke beweging. De werkzaamheden van vijf Nederlandse onderwijscongregaties van broeders en fraters, 1840 – 1970” (Universiteit Nijmegen 1994), p.231; J. Smits, “Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant “ (Alphen aan de Maas 2010), p.845; R.Wols, ‘Lourdesgrotten in Veghel’ op website Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), mhttps://www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/lourdesgrotten-in-veghel (09-04-2024); J.P.Klaver, ‘De Broeders van Maastricht’ op website Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-broeders-van-maastricht#:~:text=De%20congregatie%20was%20in%201840,kwamen%2C%20woonden%20bij%20de%20school. (09-04-2024)
Gebruikte websites:
Website Archief Broeders van Maastricht,, https://archiefbroedersvanmaastricht.nl/geschiedenis/geschiedenis-veghel.htm (09-04-2024)
ENK Monasticon nummer:
MON-B015-019