Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Zaamslag

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Zaamslag
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof St.Pietersabdij Gent
Plaatsnaam:
Zaamslag
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De benedictijnen van de Sint-Pietersabdij te Gent hadden een uithof in Zaamslag, thans een dorp in de tegenwoordige gemeente Terneuzen. Deze uithof lag op daar reeds in de twaalfde eeuw aan deze abdij geschonken grond. Ten aanzien van ook deze gronden gaf de abdij in de dertiende eeuw wegens gewijzigde economische omstandigheden de rechtstreekse uitbating op basis van het klassieke domaniale stelsel op en ging toen tot het verpachten daarvan over
Gebruikte literatuur:
A.J. Barth, F.H. de Klerk, M.J. Louisse, L.J. Moerland en M.F.J. Zuidhof, “Inventaris van het archief van de Gemeente Zaamslag 1792 – 1970 (Gemeente Terneuzen), zie ook: http://docplayer.nl/38709169-I-n-v-e-n-t-a-r-i-s-van-het-a-r-c-h-i-e-f-van-de-g-e-m-e-e-n-t-e-z-a-a-m-s-l-a-g.html (07-10-2018), p. 7/8; W. Braeckman, ‘De moeilijkheden van de Benedictijnerabdijen in de late Middeleeuwen : de Sint-Pietersabdij te Gent (ca. 1150 - ca. 1281)’ in “Handelingen der maatschappij voor geschiedenis en oudheidkunde te Gent”, XVII (1963) , p.89
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-116
VU Kloosterlijst nummer:
X18e