Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Dochters van Maria en Joseph (Choorstraat) Vestigingsplaats: Hulst
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Hulst
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Refugia Abdij Ten Duinen Koksijde
Plaatsnaam:
Hulst
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Ter vervanging van een eerder refugiehuis, dat zich aan de Potterstraat in Hulst bevond, kocht abt Robert Holman van abdij Ten Duinen in 1574 van Hellin van Steenlandt het pand Steenstraat 28 in Hulst. Reeds vóór 1400 stond dit gebouw bekend als het grafelijk Steen of gevangenis, tevens ambtswoning van de grafelijk schout of cipier van Hulst. Nadien hebben de Lombaerden er enige tijd hun kantoor gehad. Tot 1574 diende het als woning van enkele aanzienlijke families. In de 17e eeuw werd het pand als woonhuis aan de opperbevelhebber van het Spaanse leger verhuurd. Na de verovering in 1645 van de stad Hulst door de Staatse troepen onder leiding van Frederik Hendrik van Nassau werd het refugiehuis in beslag genomen en aan de Prins van Oranje overgedragen. Sindsdien wordt het ook wel het “Prinsenhuis” genoemd. Thans bevindt zich er het streekmuseum “De Vier Ambachten”
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 71; A.J.H.M. Prinsen, ‘Streekmuseum De Vier Ambachten in Hulst’ in tijdschtift “ Vlaanderen”, 45 (1996), zie ook http://www.dbnl.org/tekst/_vla016199601_01/_vla016199601_01_0038.php (29-02-2016)
Gebruikte websites:
Website Museum 'De Vier Ambachte' , http://www.museum.devierambachten.nl/pages/gebouw.php (29-02-2016); Website Encyclopedie van Zeeland, http://encyclopedievanzeeland.nl/Hulst (29-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-043
VU Kloosterlijst nummer:
X12a+X12b