Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Priesters van het H. Hart Vestigingsplaats: Voorschoten, Leidseweg 191
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Voorschoten, Leidseweg 191
Datering:
1954 - 2001
Orde of congregatie:
Montfortanen
Naam van het klooster:
Beresteyn
Straat:
Leidseweg 191
Postcode:
2253 AD
Plaatsnaam:
Voorschoten
Provincie:
Zuid-Holland
Bisdom:
Rotterdam
Stichting/eerste vermelding:
1954
Opheffing/laatste vermelding:
2001
Activiteiten:
Kleinseminarie, convict, "Monforthuis"
Geschiedenis:
In 1951 besluiten de montfortanen de deuren van hun in een bestaand woonhuis aan de Zeedijk in Heiloo gevestigde kleinseminarie te sluiten en over te plaatsen naar Voorschoten. Daar werd voorlopig huisvesting gevonden in de aan de Rijndijk in Leiden gelegen pastorie van het aan de montfortanen toevertrouwde rectoraat Maria, Middelares van alle Genaden, dat in 1948 tot parochie verheven was. Van daaruit verhuisde het kleinseminarie in 1955 naar het door de montfortanen verworven voormalig herenhuis Beresteyn aan de Leidseweg in Voorschoten. Dit huis had vanaf 1946 dienst gedaan als studiehuis voor de kapucijnen. Daarvoor was er het Instituut Wullings gevestigd, een kostschool voor jongens uit rijke koloniale families. Toen in de jaren zestig van de twintigste eeuw het aantal aanmeldingen voor voormeld kleinseminarie sterk terugliepen, stopten de montfortanen in 1968 met het zelf opleiden van hun studenten, die vanaf dan hun opleiding volgden aan middelbare scholen in de omgeving. Dit verleende aan het kleinseminarie de status van convict. In 1983 werd dit convict opheven. Het betreffende gebouw ging toen tot 2000 onder de naam “Montforthuis” dienst doen als tijdelijk huis voor mensen met behoefte aan rust, stilte en bezinning. In 2001 werd de montfortaanse communiteit opgeheven. Het gebouwencomplex aan de Leidseweg werd verkocht. Het werd toen een onderkomen voor verschillende stichtingen, kunstenaars en buitenlandse werknemers
Gebruikte literatuur:
J.M. Schoffeleers, “Montfortanen in de Lage Landen: een klein en arm gezelschap, 1881-2006” (Tilburg 2006), p. 276/319/393; M. Wellenberg, ‘Een nieuw hoofdstuk voor Beresteijn’ op website Geschiedenis van Zuid-Holland. https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/verhalen/een-nieuw-hoofdstuk-voor-beresteijn/ (17-02-2022); Artikel ‘Paters Monrfortanen verrichten pionierswerk op “Beeresteyn” te Voorschoten.’ In “Leidse Courant” van 15 december 1959
Gebruikte websites:
Website Montfortanen, https://www.montfortanen.nl/beresteyn-voorschoten-1955.html (10-02-2022), Website Montfortanen, https://www.montfortanen.nl/haagsche-schouw-1933.html (10-02-2022); Website Montfortaans-Beresteyn, http://www.montfortaans-beresteyn.nl/voorgeschiedenis-van-beresteyn/ (17-02-2022); Website Montfortaans-Beresteyn, http://www.montfortaans-beresteyn.nl/einde-montfortaanse-opleidingen/ (17-02-2022); Website Gemeente Voorschoten, https://www.voorschoten.nl/prominente-gebouwen (17-02-2022)
Opmerkingen:
Deze vestiging had ook Montforthuis als naam
ENK Monasticon nummer:
MON-P032-012