Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: Heerlen, Laanderstraat 31
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Heerlen, Laanderstraat 31
Datering:
1923 - 1970
Orde of congregatie:
Franciscanen
Straat:
Laanderstraat 31
Postcode:
6411 VA
Plaatsnaam:
Heerlen
Provincie:
Limburg
Bisdom:
Roermond
Stichting/eerste vermelding:
1923
Opheffing/laatste vermelding:
1970
Geschiedenis:
In 1923 werd in Heerlen op een stuk grond aan Laanderstraat, dat geschonken werd door de Parijse familie De Wendel, eigenaresse van de Oranje Nassaumijn, een aan Sint Franciscus van Assisi toegewijde kerk gebouwd als hulpkerk van het in het centrum van Heerlen aan het Pancratiusplein gelegen Sint Pancreatiuskerk. De franciscanen die voormelde Franciscus van Assisikerk bedienden, waren gehuisvest in het gelijktijdig met de kerk gebouwd klooster, dat via een kloostergang met de kerk in verbinding stond. In 1970 verhuisden de laatste franciscanen naar hun klooster aan de Beersdalweg. Enkele Venlose Zusters van de Unie van de Heilige Catharina van Siëna namen toen het klooster aan de Laanderstraat over, dat ook als pastorie nog steeds in gebruik is van de Heerlense Franciscus van Assisikerk
Gebruikte literatuur:
F.Q. Hoebens, “Kloosters in Limburg” (Utrecht 2017), p. 249/250
Gebruikte websites:
Website Rijckheyt Centrum voor Regionale Geschiedenis, https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/kerk-h-franciscus-van-assisi-laanderstraat (18-03-2021), Website Kerken in Limburg, https://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/heerlen/franciscus-van-assisi (18-03-2021); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Franciscus_van_Assisi%C3%ABkerk_(Heerlen) (22-03-2021); Website Charles Vos, https://www.charlesvos.nl/religieuze-werken/werken-in-kerken/franciscus-van-assisi-heerlen
ENK Monasticon nummer:
MON-P022-042