Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Helden-Koningslust
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Helden-Koningslust
Datering:
april 1853 - november 1853
Orde of congregatie:
Passionisten
Plaatsnaam:
Helden-Koningslust
Provincie:
Limburg
Bisdom:
Roermond
Stichting/eerste vermelding:
april 1853
Opheffing/laatste vermelding:
november 1853
Geschiedenis:
Vanuit hun klooster in het Belgische Ere vestigden in april 1853 passionisten zich op het nabij het Noord-Limburgse dorp Helden gelegen landgoed Koningslust. De pastoor van Geisteren, Leonard de Koning, die dit landgoed van zijn vader geërfd had en het in 1853 aan het R.K. Vicariaat van Limburg schonk, had aan de passionisten een huis op dit landgoed ter beschikking gesteld om tot woning en kapel te dienen. Al meteen werden er plannen gemaakt om in plaats van dit kleine, bekrompen huis een nieuw gebouw op te richten, te beginnen met een kerkje. Vanwege de slechte leefomstandigheden in het moerassige Peelgebied zette het generaal bestuur echter een streep door deze plannen. De passionisten verlieten toen voormeld aan hen op het landgoed Koningslust ter beschikking gesteld huis en vestigden zich vanaf november 1853 op het landgoed De Oude Borg in het dorp Merum, dat onder de toen nog zelfstandige gemeente Herten viel
Gebruikte literatuur:
C. Custers, 100 jaar Passionisten in Nederland, (Oudewater 2007), p. 3; J. van den Bussche, ‘150 jaar passionisten in België: 1840-1990’ in “Het Teken”( 63e jaargang, nr. 1, juni 1990), p. 17; F.Q. Hoebens, “Kloosters in Limburg” (Utrecht 2017), p. 127; Kroniek van de Provincie Mater Sanctae Spei vande congregatie der Ongeschoeide Geestelijken van het Allerheiligste Kruis en Lijden onzes Heren Jesus Christus, p. 5/6
Gebruikte websites:
Website Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=1212&mizig=210&miadt=1212&micode=AR-P035&milang=nl&miview=inv2#inv3t1 (01-04-2022)
ENK Monasticon nummer:
MON-P035-009