Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Boxtel, Achterbergstraat 18-20
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Boxtel, Achterbergstraat 18-20
Datering:
1855 - 1862
Orde of congregatie:
Dochters van Maria en Joseph
Naam van het klooster:
St.Annagesticht
Straat:
Achterbergstraat 18-20
Postcode:
5281 AB
Plaatsnaam:
Boxtel
Provincie:
Noord-Brabant
Stichting/eerste vermelding:
1855
Opheffing/laatste vermelding:
1862
Activiteiten:
Onderwijs; bejaardenzorg
Geschiedenis:
Gerardus Wilmer, pastoor-deken van de Sint-Petrus, wilde het katholieke onderwijs voor meisjes in zijn parochie verbeteren. Hij kaartte het aan bij zijn vriend Jacobus Heeren, stichter van de Dochters van Maria en Joseph. 17 februari 1853 gaf mgr. Zwijsen aan Heeren toestemming om een afdeling in Boxtel te vestigen. De werkzaamheden van de zusters werden: onderwijs in godsdienst, lezen, schrijven, rekenen, vrouwelijke handwerken en zorg voor arme, oude vrouwen. 1 mei 1855 namen 6 zusters uit het moederhuis hun intrek in het Sint-Annagesticht, ook wel: Liefdegesticht Duinendaal. Johanna de Bueger was de eerste overste. In hetzelfde jaar startten de zusters een bewaarschool voor katholieke meisjes en één voor jongens onder de zes jaar, een lagere school en een naai- en breischool. In 1861 ontstonden er problemen. Pastoor-deken De Wit, de opvolger van Wilmer, lichtte de algemene overste, Rosalia Knaapen, in over het voornemen een gasthuis voor ouden en zieken op Duinendaal te beginnen. De zussen Angela, Antonetta en Henrica ten Brink wilden met het geld uit de nalatenschap van hun broer Candidus een gasthuis oprichten 'ter Verpleging van R.C. arme zieken en lijdenden van Boxtel.' De Wit vroeg de drie zusters zich met de verpleging van vrouwen én mannen te willen belasten. Hij ging er vanuit dat de zusters zouden toestemmen. Knaapen oordeelde dit echter in strijd met de leefregel. Zwijsen bood aan dispensatie te verlenen, maar zowel Knaapen als de Boxtelse zusters o.l.v. hun overste Victoria Pauwen, sloegen dit aanbod af. Zij vonden dat dispensatie inging tegen de bedoeling van hun in 1859 overleden stichter. Zwijsen machtigde het Boxtelse kerkbestuur het contract met de congregatie te verbreken en in juli 1862 werd de vestiging van de 'Dochters van Maria en Joseph' in Boxtel opgeheven. Hun taak werd overgenomen door de Zusters JMJ. Klooster Duinendaal werd, ondanks de korte periode dat de zusters er woonden, altijd Liefdegesticht genoemd. In Boxtel traden 11 zusters in
Gebruikte literatuur:
J. Eijt, "Religieuze vrouwen: bruid, moeder, zuster", Hilversum 1995, p. 185-186; Kloosterarchivaris juli 2008; J. Smits: Vademecum
Opmerkingen:
Dit klooster werd ook wel Liefdegesticht Duinendal genoemd
Onder onderwijs valt: kleuterscholen; lagere school; naaischool; breischool
ENK Monasticon nummer:
MON-Z032-010