Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Berkel-Enschot, Eindhovenseweg 6
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Berkel-Enschot, Eindhovenseweg 6
Datering:
1915 - 1917
Orde of congregatie:
Paters van de HH. Harten
Straat:
Eindhovenseweg 6
Postcode:
5056 RP
Plaatsnaam:
Berkel-Enschot
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1915
Opheffing/laatste vermelding:
1917
Activiteiten:
Noviciaat, scholastikaat
Geschiedenis:
Vanuit hun gebouwen in Grave vestigde de Congregatie van de Paters van de HH. Harten in augustus 1915 zowel het noviciaat als het scholastikaat in een gehuurd voormalig klooster dat in Berkel-Enschot aan de Eindhovenseweg nabij abdij Koningshoeven gelegen was. In dit klooster waren tot 1912 uit Ubexy in de Vogezen afkomstige trappistinnen gevestigd, die Frankrijk, onder druk van de seculariseringspolitiek aldaar, ontvlucht waren. Toen in 1917 overgegaan werd tot verkoop van het klooster, dat de trappistinnen toegewijd hadden aan Notre Dame du Perpetual Secours (Onze Lieve Vrouw van altijddurende bijstand), maakte de congregatie van de Paters van de HH. Harten geen gebruik van het recht van eerste koop. In Vierlingsbeek huurde de congregatie toen het kasteel De Hattert, waar in januari 1917 vanuit voornoemde Berkel-Enschotse klooster het noviciaat en het scholasticaat ondergebracht werden
Gebruikte literatuur:
C. Rademaker, “Kroniek van honderd jaar dienstbaarheid 1896-1996. De Nederlandse Provincie van de Congregatie der Heilige Harten” (Bavel 1996), p. 50/53; J. Smits, “Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant “ (Alphen a.d. Maas 2010), p. 230
Gebruikte websites:
Website Rijksmonumentenregister, https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/521120 (20-02-2020); Website Reliwiki. de Nederlandse database over religieuze gebouwen, https://reliwiki.nl/index.php/Berkel-Enschot,_Eindhovenseweg_6_-_Voormalig_klooster_(Rendierhoeve) (20-02-2020); Website Visit Brabant, https://www.visitbrabant.com/nl/locaties/3362605347/de-rendierhoeve (05-05-2022)
ENK Monasticon nummer:
MON-P036-016