Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Echt
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Echt
Datering:
1342 - 1448
Orde of congregatie:
Caulieten
Naam van het klooster:
Sint Joost
Patroonheilige:
Sint Joost
Plaatsnaam:
Echt
Provincie:
Limburg
Parochie:
Echt
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1342
Opheffing/laatste vermelding:
1448
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Vanuit het in 1240 bij Nunhem in Limburg gestichte klooster Sint Elisabethdal vestigden zich vóór 1342 caulieten in het Sint-Joostklooster, dat gelegen was in het tegenwoordige dorp Sint Joost bij Echt. Vanaf kort vóór 1448 werden vervolgens begaarden als bewoners van dit klooster vermeld. Toen de krijgsverrichtingen van de geuzen de streek onveilig maakten, vluchtten de begaarden in 1574 naar het Sint-Theobaldusklooster in Roermond. Met dit klooster werd hun klooster toen verenigd. De lege gebouwen van het Sint-Joostklooster werden toen pachthoeve van het priester-seminarie te Roermond. In 2014 werd deze hoeve, die de Kloosterhof werd genoemd, verbouwd en uitgebreid tot een zorgcentrum voor verstandelijk gehandicapten en dementerende ouderen. De bij het Sint-Joostklooster behorende kapel was nog tot 1748 in gebruik, maar werd daarna gesloopt
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel II, p. 118; F.Q. Hoeben, “Kloosters in Limburg” (Utrecht 2017, p. 196; E.W.J. Ficken, “ Parochie H. Gertrudis Maasbracht (-dorp). Terugblik op de veelbewogen historie van een parochie” (Maasbracht 1999), p. 10/12; J.J.G. Geraeds, “Archeologisch onderzoek Gemeenschapshuis te Sint Joost” (Grontmij Nederland BV, Eindhoven 2013), p. 19;B. Brader, ‘De kapel van de H. Theresia van Lisieux in St. Joost’ in “Kapellen en Kruisen”’ 57 (december 2012); p. 4; A.F. van Beurden, ‘Schetsen uit het Echter land’ op website Pejjerland, http://www.pejjerlandj.nl/krantenknipsels/knipsels/2897_echter_beschouwingen_beurden_vii.pdf (19-03-2018)
Gebruikte websites:
Website Gemeente Echt-Susteren, https://www.echt-susteren.nl/sint-joost (19-03-2018); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosterhof_(Sint_Joost) (19-03-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P053-001
VU Kloosterlijst nummer:
E02