Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch, Hinthamerstraat 203

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch, Hinthamerstraat 203
Datering:
1853 - 1976
Orde of congregatie:
Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes
Naam van het klooster:
R.K. Geneeskundig Gesticht Reinier van Arkel, later Psychiatrische Inrichting Reinier van Arkel
Straat:
Hinthamerstraat 203
Postcode:
5211 MN
Plaatsnaam:
's-Hertogenbosch
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1853
Opheffing/laatste vermelding:
1976
Activiteiten:
Psychiatrische inrichting
Geschiedenis:
Het R.K. Geneeskundig Gesticht Reinier van Arkel, de oudste inrichting van psychiatrische patiënten in Nederland, werd in 1442 gesticht. Uit het door Reinier van Arkel bij testament nagelaten legaat werd hiervoor de eerste aanzet gegeven. In 1838 werd overgegaan tot een grondige verbouwing en een grootscheepse uitbreiding van het gebouw in de Hinthamerstraat in ’s-Hertogenbosch waar deze stichting, die later Psychiatrische Inrichting Reinier van Arkel ging heten, was gevestigd. De stichting viel onder College van Regenten over de Godshuizen en den Algemeenen Arme. Op verzoek van dit college namen in 1853 broeders van de congregatie van de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes, ook wel de Broeders van Dongen genoemd, de verpleging van de in het onderhavig gesticht opgenomen mannen op zich. Bij de begeleiding van de arbeidstherapie, die de patiënten kregen in de kleer- en schoenmakerij, de timmerwinkel, sigarenmakerij, mattenvlechterij en varkensmesterij speelden de broeders een belangrijke rol. Door het vertrek van de militairen uit de naast het gebouw van Reiner van Arkel gelegen Sint Jacobskazerne kon midden jaren dertig van de vorig eeuw, na de sloop van de kazerne, tot een grote uitbreiding worden overgegaan. Aan de Bethaniestraat kwam toen voor de mannenafdeling een nieuwe ingang gereed, met daarboven slaapzalen en een kapel voor patiënten en broeders. Door de vergrijzing en door daling van het aantal roepingen zijn er sinds 1993 geen broeders van voormelde congregatie meer bij Psychiatrische Inrichting Reinier van Arkel werkzaam. In 1976 verhuisden de laatst overgebleven broeders naar het broederhuis De Twaalf Apostelen aan de St. Jorisstraat in ‘s-Hertogenbosch. Allengs werd het complex aan de Hinthamerstraat alleen nog maar gebruikt voor dagbehandelingen. Voor langdurige behandelingen deed de locatie 'Reinier van Arkel' in Vught, het voormalige psychiatrisch ziekenhuis Voorburg, dienst
Gebruikte literatuur:
A.Maes, “175 jaar Goede Werken” ( Wondelgem 2010), p. 124; A .Ruttenberg, ´Een beknopte geschiedenis van de congregatie van de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: 1830-2005’ op website Congregatie Broeders Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, https://www.broeders-olv-lourdes.org/geschiedenis-congregatie.html (28-06-2023); J. Smits, “Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant “ (Alphen aan de Maas 2010), p.496/497; G. Donkers, ‘ Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes. Ook wel Broeders van Goede Werken of Broeders van Dongen op website Bossche Encyclopedie, https://www.bossche-encyclopedie.nl/artikelen/donkers,%20geert/broeders%20van%20o.l.%20vrouw%20van%20lourdes.htm (26-07-2023), p.3-7; G. Donkers, ‘Een tour langs Bossche kloosters’ op website Ons Kloosterpad, https://onskloosterpad.nl/wp-content/uploads/2021/03/Een-toer-langs-Bossche-kloosters-.pdf (27-07-2023), p.3
Gebruikte websites:
Website Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, https://reliwiki.nl/index.php/,s-Hertogenbosch,_Bethaniestraat_-_Ziekenhuiskapel (27-07-2023); Website Ons Kloosterpad, https://onskloosterpad.nl/locations/1847/ (27-07-2023)
ENK Monasticon nummer:
MON-B004-034