Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch
Orde of congregatie:
Duitse Orde (m)
Naam van het klooster:
Refugium Commanderij Gemert
Plaatsnaam:
's-Hertogenbosch
Destijds gewest:
Brabant
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In 1426 kocht de Commanderij van Gemert van de Duitse Orde een huis in de Windmolenbergstraat in ’s-Hertogenbosch. Dit huis, dat ”Het Huis van Gemert” genoemd werd, diende niet alleen als refugiehuis, maar ook als stadsresidentie van de Gemertse commandeur. Toen in 1629 ’s-Hertogenbosch door prins Frederik Hendrik van Oranje werd ingenomen, werden alle geestelijken er verbannen en werd de uitoefening van de katholieke godsdienst verboden. De commanderij van Gemert had toen niets meer in ’s-Hertogenbosch te zoeken. In 1638 werd dan ook tot verkoop van onderhavig huis overgegaan
Gebruikte literatuur:
A. Otten, ‘Refugiehuis Gemert in ’s-Hertogenbosch’ op website van Heemkundekring De Kommanderij Gemert, http://www.heemkundekringgemert.nl/gemerts-heem/126-gh-2005-04-refugiehuis-gemert-in-s-hertogenbosch (31-05-2016)
Gebruikte websites:
Website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/gevelstenen/onbekend%20(onbekend).htm?p1=/overig/gevelstenen/_index.1.htm?title=Gevelstenen&t1=Gevelstenen&title=Van%20Eynatten (31-05-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-V018-008
VU Kloosterlijst nummer:
G05a