Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Assumptionisten Vestigingsplaats: Susteren
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Susteren
Datering:
714 - 882
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Salvator
Patroonheilige:
Sint Salvator; Sint Petrus en Sint Paulus
Plaatsnaam:
Susteren
Provincie:
Limburg
Parochie:
Susteren
Destijds gewest:
Gulik, eerder Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
714
Opheffing/laatste vermelding:
882
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In 714 schonk de Frankische hofmeier Pepijn II van Herstal en zijn echtgenote Plectrudis aan Wilibrord, bisschop van Utrecht, het landgoed “Suestra”. Op dit landgoed stond, naast een kleine hoeve, een kloostertje, dat met een gebedsruimte was voorzien. Dit kloostertje werd van de grond af herbouwd. Tevens verrees er een nieuwe kerk, die toegewijd werd aan Christus Salvator en aan de heilige apostelen Petrus en Paulus. Wel waren Willbrord, die de eerste abt was, en de volgende abten aan Pepijn II van Herstal en zijn nakomelingen gehoorzaamheid verschuldigd. Voorts werden verscheidene familieleden van Plectrudis in de kloosterkerk begraven. Het klooster, dat een op de regel van Sint Benedictus geschoeid kapittel betrof, bleef hierdoor verbonden met de Karolingische famillie en is dan ook als een karolingisch 'familieklooster' te duiden. De ligging halverwege Echternach en Utrecht van dit in de nabijheid van oude Romeinse wegen gelegen klooster was gunstig, omdat zo de missiegebieden Eifel en Friesland met elkaar verbonden werden. Willibrord zelf verbleef enige malen in de abdij. De route, die hij bij een van zijn terugreizen van Susteren naar Echternach ondernam, staat bekend als de Willibrordsweg. In 882 zou de abdij door de noormannen verwoest zijn. Expliciete gegevens hierover ontbreken echter. Dat met voornoemde verwoesting de overgang samenhing van een mannenklooster naar een vrouwenklooster is zeker niet ondenkbaar
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p.114; E.M.F. Koch, “De kloosterpoort als sluitpost? Adellijke vrouwen langs Maas en Rijn tussen huwelijk en convent, 1200-1600” (Leeuwarden 1994), p. 28; A. Schreuders-Derks en A. Jacobs in "Bedevaartsplaatsen in Nederland, deel III", p. 985-1000 ;
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Susteren
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-095
VU Kloosterlijst nummer:
S39