Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Grave, De Ruyterstraat 2 t/m 28-Maaskade
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Grave, De Ruyterstraat 2 t/m 28-Maaskade
Datering:
1895 - 1994
Orde of congregatie:
Missionarissen van de H. Familie
Straat:
De Ruyterstraat 2 t/m 28-Maaskade
Postcode:
5361 GC
Plaatsnaam:
Grave
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1895
Opheffing/laatste vermelding:
1994
Activiteiten:
Internationale school annex internaat voor al wat oudere priesterkandidaten, noviciaat, drukkerij, expeditiebedrijf drukwerk,
Geschiedenis:
Jean Baptiste Berthier, stichter van de congregatie van de missionarissen van de H. Familie, vestigde zich in Grave, waar hij in 1895, via vrienden daar, een drie jaar eerder door de soldaten verlaten kazerne met een militair hospitaal kocht. In een armoedig ingerichte deel van deze gebouwen vestigde hij toen een internationale school annex internaat voor al wat oudere priesterkandidaten vanaf vijftien jaar, die toen als “late roepingen” aangemerkt werden. In 1920 ontstond een afzonderlijke Hollandse afdeling van de congregatie met het Graafse klooster als moederhuis. In 1904 ging de congregatie over tot het uitgeven van het in twee talen verschijnend maandblad Messager de la Ste Famille/Sendbote der H. Familie. Vanaf toen ging het klooster in Grave tevens fungeren als drukkerij en voor de verspreiding van het drukwerk als expeditiebedrijf. Toen het Nieuwkerkse klooster van voornoemde congregatie in 1962 opgeheven werd, verhuisde het daar gevestigde noviciaat naar het klooster in Grave. In 1994 werd het Graafse klooster verkocht. Het werd toen tot appartementencomplex verbouwd
Gebruikte literatuur:
H. van Velthoven, “Noord-Brabant, een gewest in opkomst” (Tilburg 1949), p. 246; K. Baerwaldt, “Van ‘Petit Noviciat’ tot College. In het spoor van pater Berthier (1895-1970), p. 49/60/73; M.Th. Roelofs, “Geschiedenis van Grave”(Grave 1938), p. 72/73; A.J. Brekelmans en A.A.J. Pfaff, “Missionarissen van de Heilige Familie. Herdenking bij een eeuwfeest (Goirle 1995), p. 38/39/44/86/130; J. Smits, Vademecum van de religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant (Alphen aan de Maas 2010), p. 439/440; W.G.J.A. Jacobs, Proefschrift “Het dialect van Grave” (’s-Hertogenbosch 1937), p. 11; Brochure “Wandelen in Historisch Grave” op website Beleef Historisch Grave, https://www.beleefhistorischgrave.nl/files/folders/wandelen-in-historisch-grave/Brochure_Wandelen-in-Historisch-Grave_2019.pdf (20-09-2021)
Gebruikte websites:
Website Canon van Nederland, https://www.canonvannederland.nl/nl/noord-brabant/grave/mariendaal (20-09-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P025-003