Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Grave
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Grave
Orde of congregatie:
Kruisheren
Naam van het klooster:
Refugium Klooster Sint Agatha
Plaatsnaam:
Grave
Provincie:
Noord-Brabant
Destijds gewest:
Brabant/ eerder Gelre, heerlijkheid Cuijk
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Tijdens de tachtigjarige oorlog werd het kruisherenklooster te Sint Agatha geplunderd en verwoest. Daarop verlieten de kruisheren het klooster en vestigden zich tijdelijk in Oeffelt en later in Gennep. Toen Gennep in 1597 bijna geheel afbrandde, werd overgegaan tot de aankoop van een refugiehuis in de Hoofschestraat te Grave. Het verblijf hier was maar van korte duur, aangezien de nieuwe gouverneur hen in 1602 een verder verblijf in Grave ontzegde. Na gedurende enkele jaren een zwervend bestaan geleid te hebben, keerden de kruisheren omstreeks 1609 naar Sint Agatha terug
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum deel II, p. 73; A. van de Pasch: ‘Prior Hendfricus Walteri Verheijen 1584-1647’ in “Clairlieu, tijdschrift gewijd aan de geschiedenis der kruisheren”, 32 (1974), p. 7; H. Douma: ‘Inventaris van het archief van het kruisherenklooster Sint-Agatha 1371 -1887’ in “Clairlieu, tijdschrift gewijd aan de geschiedenis der kruisheren” (28 en 29 (1970-1971), p. X/XI
ENK Monasticon nummer:
ME-P017-004
VU Kloosterlijst nummer:
C02a