Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Zusters van het arme Kind Jezus Vestigingsplaats: Culemborg
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Culemborg
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Stadshof Abdij Mariënweerd Beesd
Plaatsnaam:
Culemborg
Provincie:
Gelderland
Destijds gewest:
Heerlijkheid Culemborg
Type:
Refugium, m
Geschiedenis:
De norbertijner abdij Mariënweerd te Beesd had een stadshof in Culemborg die aan het Sint Janskerkhof lag. Aanvankelijk fungeerde deze stadshof naast refugiehuis en tweede huis voor tijdelijk verblijf als overslagplaats voor landbouwproducten. Deze laatste functie boette in de loop van de late middeleeuwen aanzienlijk aan belangrijkheid in, doordat de abdij de directe exploitatie van haar landerijen toen staakte en daardoor steeds minder zelf ging produceren en de omvang van de agrarische overschotten, die ze op de markt bracht, gestaag afnamen. De stadshof in Culemborg werd meestal bewoond door de Mariënweerdse rentmeester van het rentambt Culemborg, die behalve voor het onderhoud er ook zorg voor droeg dat het complex, voor het geval dat het in noodsituaties als refugiehuis in gebruik genomen zou worden, daarvoor in een permanente staat van paraatheid verkeerde
Gebruikte literatuur:
B.J.P van Bavel, “Goederenverwerving en goederenbeheer in de abdij Mariënweerd (1129-1592)” (Hilversum 1993 ), p. 287/288;
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-012
VU Kloosterlijst nummer:
B02a