Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Beers, Grotestraat 143
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Beers, Grotestraat 143
Datering:
1897 - 1959
Orde of congregatie:
Zusters van Liefde (Schijndel)
Naam van het klooster:
St. Henricusgesticht
Patroonheilige:
St. Henricus
Straat:
Grotestraat 143
Plaatsnaam:
Beers
Provincie:
Noord-Brabant
Stichting/eerste vermelding:
1897
Opheffing/laatste vermelding:
1959
Activiteiten:
Onderwijs; gasthuis
Geschiedenis:
Pastoor Barten uit Herpen was van geboorte afkomstig uit Beers. Hij beschikte over een aanzienlijk kapitaal dat na zijn overlijden werd verdeeld volgens zijn testament. Een deel ging naar de bisschoppelijke kweekschool in Den Bosch; een deel moest dienen voor een meisjesschool in zijn parochie Herpen; het laatste deel was bestemd voor pastoor Smulders in Beers om er een zusterklooster met meisjesscholen voor te laten bouwen. De familie Arts stelde in de kom van het dorp een groot bouwterrein ter beschikking van het klooster en het moederhuis in Schijndel had de pastoor al zusters toegezegd. Op 14 juni 1897 was alles gereed en werden de eerste vijf zusters welkom geheten. Vrienden uit het dorp brachten de nodige gelden bijeen om de kleine kloosterkapel van het nodige te voorzien, welke vervolgens op 1 maart 1899 in gebruik werd genomen. In april 1914 overleed het laatste lid van de familie Arts. Door zijn dood vervielen alle eigendommen aan het St. Henricusgesticht; woonhuis, tuin, boerderij en een weiland. Het was de bedoeling van de familie het woonhuis in te richten tot een gasthuis voor oude en zieke mensen, wat ook gebeurde. Op 14 juni 1922 werd het zilveren jubileum van het gesticht met het hele dorp gevierd. Toch zou het Henricusgesticht het eerste klooster van de congregatie zijn dat de poorten moest sluiten (27 juli 1959) vanwege de afname van het aantal zusters
Gebruikte literatuur:
Kloosterarchivaris juli 2008
Opmerkingen:
Dez klooster werd ook wel St.Henricusklooster genoemd
Onder onderwijs valt: lager onderwijs; bewaarschool; naaischool
ENK Monasticon nummer:
MON-Z152-002