Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Nijmegen, Winckelsteegseweg 99
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Nijmegen, Winckelsteegseweg 99
Datering:
1942 - 1946
Orde of congregatie:
Broeders van Liefde
Naam van het klooster:
Winckelsteegh
Straat:
Winckelsteegseweg 99
Postcode:
6534 AP
Plaatsnaam:
Nijmegen
Provincie:
Gelderland
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1942
Opheffing/laatste vermelding:
1946
Activiteiten:
Opvoeding jongens met een rechtelijke machtiging
Geschiedenis:
De Congregatie van de Broeders van Liefde kreeg begin 1942 het verzoek van het RK Liefdewerk der Kinderbescherming om jongens met een rechtelijke machtiging op te nemen in het Pensionaat Jonkerbosch. Dit aan de Oude Mollenhutseweg in Nijmegen gelegen gebouwencomplex vond de congregatie echter daarvoor niet geschikt. Om toch aan het verzoek te kunnen voldoen, werd door het Ministerie van Justitie in Hatert, dat toen nog een tot Nijmegen behorend dorp was, van de heer P. Dobbelmann, zeepfabrikant te Nijmegen, de villa "Winckelsteegh" gehuurd. Na opgekapt te zijn, werd de villa in september 1942 betrokken door zowel broeders van voormelde congregatie als door de eerste jongens, die afkomstig waren uit het doorgangshuis Huize Welkom in Arnhem. De jongste jongens kregen onderwijs, terwijl de oudere jongens tegen betaling in natura bij boeren in Hatert werkten. In januari 1945 werd Winckelsteegh door Engelse en Nederlandse soldaten gevorderd. De broeders en jongens werden naar Oisterwijk geëvacueerd, maar keerden na de bevrijding weer terug naar Nijmegen. Aangezien de congregatie het werk van broeders op Winckelsteegh niet passend achtte binnen de oorspronkelijke doelstelling van de congregatie, besloot de congregatie dit werk te beëindigen. In 1946 verlieten de broeders Villa Winckelsteegh. Ze werden verspreid over de andere huizen van de congregatie. De jongens werden deels in het Rijksopvoedingsgesticht De Kruisberg te Doetinchem en deels in andere katholieke opvoedingsinrichtingen ondergebracht
Gebruikte literatuur:
F. Buijs, ‘Vertakkingen en stichtingen in Nederland’ in “Nederland en de Broeders van Liefde” (Eindhoven 2007), p.161/162; G.Arts-Gilsing, ‘De geschiedenis van Jonkerbosch (deel 2) in “JoJo”, jaargang 2 (1983), nummer 2, zie ook: https://gaypnt.home.xs4all.nl/jonkerbosch/1983_02-02-02.html (16-01-2024); G.Arts-Gilsing, ‘De geschiedenis van Jonkerbosch (deel 4) in “JoJo”, jaargang 2 (1983), nummer 4, zie ook: https://gaypnt.home.xs4all.nl/jonkerbosch/1983_02-04-04.html (16-01-2024)
ENK Monasticon nummer:
MON-B014-018