Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Zwesen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Zwesen
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Adelbert Egmond
Plaatsnaam:
Zwesen
Provincie:
Utrecht
Destijds gewest:
Nedersticht
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De benedictijnen van abdij Adelbert te Egmond hadden een curtis ofwel uithof in Zwesen, dat de vroegere naam was voor de gemeente Zuilen, die bij de gemeentelijk herindeling in 1954 opgenomen werd in de gemeente Maarsen, die vervolgens in 2011 op haar beurt in de tegenwoordige gemeente Stichtse Vecht opging. Zwesen was één van de nederzettingen, die voor het gebied rond Utrecht langs de Kromme Rijn en Vecht reeds genoemd werd in het vroegste goederenregister van de Utrechtse kerk, de “Commemaratio de rebus sancti Martini Traiectensis ecclesia”, dat een lijst bevat van bezittingen die de bisschop liet opstellen na zijn terugkeer naar Utrecht in het eerste kwart van de tiende eeuw. De aankoop door voornoemde abdij van onderhavige uithof maakte wellicht deel uit van de omvangrijke goederenaankoop door de abdij in de Vechtstreek ten tijde van het abatiaat van abt Walter van 1130 tot 1161
Gebruikte literatuur:
A. L. P. Buitelaar, “De Stichtse ministerialiteit en de ontginningen in de Utrechtse Vechtstreek” (Hilversum 1993), p. 110; D.B.M. Hermans, Proefschrift “Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm” (Universiteit Leiden 2013); J.M. van Winter, ´ Middeleeuwers in drievoud: hun woonplaats, verwantschap en voeding (Utrecht 2017), p. 72; Charlotte J.C. Broer, ‘Over de benedictijner abdij van Sint-Laurens’. Bijdrage tot een biografie van het landschap rond Oostbroek-De Bilt’, op website Broer en De Bruijn, http://www.broerendebruijn.nl/Landschapsbiografie.html (09-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-119
VU Kloosterlijst nummer:
E05c