Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Hoeven
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Hoeven
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof St.Bernardsabdij Hemiksem (B)
Plaatsnaam:
Hoeven
Provincie:
Noord-Brabant
Destijds gewest:
Brabant
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In 1282 verkochten Arnoud van Leuven en zijn vrouw Elisabeth, heer en vrouwe van Breda, in het huidige dorp Hoeven, gelegen in de gemeente Halderberge, een gebied van ca. 1.500 hectare aan de cisterciënzers van de Sint-Bernardsabdij te Hemiksem (B). Ter ontginning van dit gebied, dat grotendeels uit drassige veendekken en uit met heide begroeide zandgronden bestond, betrokken monniken van voornoemde abdij met een aantal lekenbroeders een uithof. Deze uithof was gelegen op een hooggelegen terrein ter plaatse van het huidige Bovendonk, waar tot ver in de vorige eeuw een grootseminarie zetelde en dat thans zowel als conferentiecentrum en als priester- en diakenopleiding van het bisdom Breda dienst doet
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 68;
Gebruikte websites:
Website Regionaal Archief West-Brabant, http://www.regionaalarchiefwestbrabant.nl/historie/halderberge/hoeven (27-02-2016); Website Plaatsengids.nl, http://www.plaatsengids.nl/hoeven (27-02-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoeven_(Halderberge) (27-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-038
VU Kloosterlijst nummer:
X03a