Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Zeelst, Blaarthemseweg 21
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Zeelst, Blaarthemseweg 21
Datering:
1894 - 1968
Orde of congregatie:
Zusters van Liefde (Schijndel)
Naam van het klooster:
Klooster v.d. Zoete Moeder
Patroonheilige:
Maria
Straat:
Blaarthemseweg 21
Postcode:
5502 JR
Plaatsnaam:
Zeelst
Provincie:
Noord-Brabant
Stichting/eerste vermelding:
1894
Opheffing/laatste vermelding:
1968
Activiteiten:
Onderwijs; gasthuis
Geschiedenis:
Toen pastoor Mommersteeg op een zekere dag op bezoek bij zijn vrienden de heer De Wit en zijn twee zussen was, kwam het gesprek op een liefdehuis in Zeelst. De familie De Wit zou een groot degelijk huis afstaan aan de kerk, mits het tot een liefdehuis zou worden omgebouwd. De pastoor zou dan uit eigen middelen een gasthuis laten bouwen. De pastoor wist van de zusters van Schijndel, maar het hoofdbestuur had al zusters beloofd aan Rijssen en Oijen, dus Zeelst moest geduld hebben. Ondertussen werd met het bouwen van het huis begonnen. Een jaar later werden op 1 juni 1894 de zusters feestelijk ontvangen. Eind 1894 begon men met de taalschool en de bewaarschool. In 1904 moesten er lokalen bij worden gebouwd. Door de uitbreiding van het gasthuis en de lage kostgelden, werd de behoefte aan een eigen boerderij steeds groter. Er werd een boerderij ontworpen, gebouwd en voltooid en de eerste koe werd door een weldoener geschonken. Ook werd nog een Lourdesgrot gebouwd in de tuin van het klooster. In 1922 werd de dag herdacht waarop het 25 jaar geleden was dat zuster Anselma Raaymakers tot hoofd van de meisjesschool werd aangesteld. Enkele maanden later overleed zuster Anselma. In 1967 ging het gasthuis over naar de bejaardenstichting 'Huize Sele'. In 1968 verhuisden de negen zusters naar de Frederik Hendrikstraat 8 te Veldhoven
Gebruikte literatuur:
PA 1970; Kloosterarchivaris juli 2008
Opmerkingen:
Onder onderwijs valt: lager onderwijs; kleuterschool; naaischool
ENK Monasticon nummer:
MON-Z152-045