Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Refugium Abdij Mariënkroon Heusden
Plaatsnaam:
's-Hertogenbosch
Provincie:
Noord-Brabant
Destijds gewest:
Brabant
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Klooster Mariënkroon had al sinds 1485 een refugiehuis in ’s-Hertogenbosch, gelegen in het nog bestaande straatje Louwsepoort, zijstraat van de Hinthamerstraat. In 1577, bij de inzet van de Tachtigjarige Oorlog, vluchtten de monniken van het bij Elshout gelegen klooster Mariëndonk, dat sinds 1443 door afsplitsing van Mariënkroon een zelfstandige priorij was, naar laatstgenoemd klooster dat binnen de stadsmuren van Heusden lag. Toen echter in 1579 dit klooster door de geuzen geplunderd werd, zochten beide conventen hun toevlucht in voormeld refugiehuis te 's-Hertogenbosch. In 1584 besloot het generale kapittel van Citeaux de beide kloosters in rechten samen te voegen of beter gezegd: Mariëndonk werd, gevolg gevend aan dit besluit, in 1588 weer bij Mariënkroon ingelijfd. Juridisch gezien bestond voortaan dan ook alleen nog maar Mariënkroon, waarvan men echter de prior als prior van de "verenigde kloosters Mariënkroon en Mariëndonk" bleef betitelen
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 63;
Gebruikte websites:
Website Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC), http://www.archivesportaleurope.net/ead-display/-/ead/pl/aicode/NL-HtBHIC/type/fa/id/239/dbid/C52086243 (27-02-2016); Website Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC), http://www.archivesportaleurope.net/ead-display/-/ead/pl/aicode/NL-HtBHIC/type/fa/id/239/dbid/C52086243 (27-02-2016); Website Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC), http://www.archivesportaleurope.net/ead-display/-/ead/pl/aicode/NL-HtBHIC/type/fa/id/239/dbid/C52086243 (27-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-034
VU Kloosterlijst nummer:
H76a