Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Vught
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Vught
Datering:
1454 - 1467
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunnikessen van de H. Augustinus (Windesheim)
Patroonheilige:
Sint Lazarus en Sint Martha
Plaatsnaam:
Vught
Provincie:
Noord-Brabant
Parochie:
Vught-??
Destijds gewest:
Brabant
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1454
Opheffing/laatste vermelding:
1467
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het regularissenklooster in Vught, dat aan de heiligen Lazarus en Martha toegewijd was, vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in een gemeenschap van zusters des gemenen levens. Het precieze tijdstip dat deze gemeenschap tot stand kwam, is niet met zekerheid vast te stellen. Het Vughtse klooster, dat niet ver van het klooster van de kartuizers lag, bestond in elk geval al vóór 1454, want in dat jaar was het een bijhuis van het klooster Bethanië in ‘s-Hertogenbosch, die toen van de bisschop van Luik, Lodewijk van Bourbon, het privilege kreeg om een biechtvader en visitatoren te kiezen. In 1466 kreeg laatstbedoeld klooster bisschoppelijk verlof om naar de regel van Sint Augustinus over te gaan. Uitdrukkelijk werd toen bepaald dat dit, evenals alle overige bepalingen, tevens voor het Vughts klooster gold. Tot wanneer het convent in Vught bestaan heeft, is niet duidelijk
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel II, p. 200/201; K. Goudriaan, “Piety in Practice and Print: Essays on the Late Medieval Religious Landscape” (Hilversum 2016), p. 179; K. Goudriaan, 'De observantie der conversinnen van Sint Augustinus' in “Monastiek observantisme en Moderne Devotie in de Noordelijke Nederlanden” onder redactie van H. van Engen en G. Verhoeven (Hilversum 2008), p. 210; J.A. Coppens, “Nieuwe beschrijving van het bisdom van 's Hertogenbosch: tweede deel over het dekanaat der stad ‘sBosch (’s-Hertogenbosch 1841), p. 275-276; R.Th.M. van Dijk, Proefschrift “De constituties der Windesheimse vrouwenkloostersvóór 1559, Deel I en II (Universiteit Nijmegen 1986), zie ook: http://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/113862/mmubn000001_015997332.pdf (28-07-2017), p. 598/599; H.L. Janesen, ‘Bethaniekerk en –klooster’ op website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/kloosters/bethani%C3%AB.htm (18-10-2017); J.A.M. Hoekx, G. Hopstaken, A.M. van Lith-Drooglever Fortuijn en J.G.M. Sanders, ‘Het klooster van de reguliere zusters van Bethanië’, op website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/kloosters/bethani%C3%AB.htm#top (28-07-2017);
ENK Monasticon nummer:
ME-Z104-089
VU Kloosterlijst nummer:
V19