Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Missionarissen van het Goddelijk Woord (SVD) Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch, St. Jorisstraat 72
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch, St. Jorisstraat 72
Datering:
1977
Orde of congregatie:
Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes
Naam van het klooster:
Broederhuis De Twaalf Apostelen
Straat:
St. Jorisstraat 72
Postcode:
5211 HB
Plaatsnaam:
's-Hertogenbosch
Provincie:
Noord-Brabant
Bisdom:
's-Hertogenbosch
Stichting/eerste vermelding:
1977
Geschiedenis:
In 1977 kocht de congregatie van de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes, ook wel de Broeders van Dongen genoemd, van de gemeente ’s-Hertogenbosch het pand Sint Jorisstraat 72 en huisveste er onder andere haar communiteit, die tot dan toe in het pand van het Psychiatrische Inrichting Reinier van Arkel aan de Hinthamerstraat gevestigd was. Het pand aan de Sint Jorisstraat was in 1809 betrokken door het Kuystens- of Loyensmannengasthuis. In dit gasthuis werden twaalf bejaarde mannen verzorgd, waardoor onderhavig pand in de volksmond al spoedig De Twaalf Apostelen genoemd werd en tot op de dag van vandaag nog zo heet. Het pand werd al in 1941 door de gemeente gekocht. In 1972 werd overwogen het gemeentearchief of het museum Slager er in onder te brengen. Dit liep echter op niets uit. In 1976 werd tot restauratie overgegaan en werd het pand een jaar later verkocht aan de congregatie van de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes, die er een communiteit van broeders huisvestte
Gebruikte literatuur:
A.Maes, “175 jaar Goede Werken” (Wondelgem 2010), p. 184, J. Smits, “Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant “ (Alphen aan de Maas 2010), p.500/501; G. Donkers, ‘ Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes. Ook wel Broeders van Goede Werken of Broeders van Dongen' op website Bossche Encyclopedie, https://www.bossche-encyclopedie.nl/artikelen/donkers,%20geert/broeders%20van%20o.l.%20vrouw%20van%20lourdes.htm (26-07-2023), p.5; E. Hupkens, ’De Twaalf Apostelen’ op wWebsite Bossche Encyclopedie, https://www.bossche-encyclopedie.nl/panden/jorisstraat,%20sint%2072-74.htm (04-08--2023)
ENK Monasticon nummer:
MON-B004-002