Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Arnhem
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Arnhem
Datering:
1447 - 1581
Orde of congregatie:
Begijnen
Naam van het klooster:
Begijnhuis Mariënburg
Plaatsnaam:
Arnhem
Provincie:
Gelderland
Parochie:
Arnhem
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1447
Opheffing/laatste vermelding:
1581
Type:
Hofjes en stiften, v
Geschiedenis:
Voor het eerst in 1447 wordt in Arnhem een begijnhuis vermeld. Dit huis, dat tussen de tijd van de Reformatie en 1755 afgebroken werd, kreeg de naam Mariënburg en was gelegen aan de tegenwoordige Mariënburgstraat. Op de fundamenten van dit huis verrees omstreeks laatstgenoemd jaar een groot huis in rococostijl, dat eveneens Mariënburg genoemd werd. Achtereenvolgens deed dit huis dienst als burgemeesterswoning, meisjesschool, bibliotheek en huisvesting voor het Kunstbedrijf. Thans heeft het weer de functie van woonhuis
Gebruikte literatuur:
C. L. Verkerk, “Coulissen van de macht: een sociaal-institutionele studie betreffende de samenstelling van het bestuur van Arnhem in de middeleeuwen en een bijdrage tot de studie van stedelijke elitevorming” (Hilversum 1992), p. 220, voetnoot 55; Wybe Jappe Alberts, “Geschiedenis van Gelderland van de vroegste tijden tot het einde der Middeleeuwen, Volume 1” (’s-Gravenhage 1966), p. 209
Gebruikte websites:
Website Arnhems Erfgoed, https://erfgoedarnhem.wordpress.com/2015/05/27/huis-marienburg-mooiste-kandidaat-willem-diehlprijs/ (10-03-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z010-003
VU Kloosterlijst nummer:
A54