Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Venlo
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Venlo
Datering:
1396 - 1797
Orde of congregatie:
Begijnen
Naam van het klooster:
Begijnen Achter Sinterklaas
Plaatsnaam:
Venlo
Provincie:
Limburg
Parochie:
Venlo
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1396
Opheffing/laatste vermelding:
1797
Type:
Hofjes en stiften, v
Geschiedenis:
In Venlo stond vanaf tenminste de late veertiende eeuw op of vlakbij de westelijke hoek van de Begijnengang en de Klaasstraat, achter het koor van de Sint Nicolaaskapel van het kruisherenklooster, een begijnenhuis. In 1448 kochten de begijnen, die gewoonlijk “de begijnen achter Sinterklaas” genoemd werden, een belendend perceel. In het begin van de zestiende eeuw was hun onderkomen hier zo bouwvallig geworden, dat naar nieuwe huisvesting omgekeken moest worden. Vervangende nieuwbouw was te duur. Met toestemming van Isabella van Spanje, dochter van koning Filips II, kochten de begijnen toen naast de op de hoek van Vleesstraat en de Klaasstraat gelegen kapel van de Heilige Geest twee huizen. Deze huizen werden afgebroken om voor nieuwbouw plaats te maken. Of de begijnengemeenschap hier toen voortgezet werd als tertiarissenconvent is niet duidelijk. Het voormalig begijnhuis aan de Begijnengang werd door de stad gekocht voor de bouw van een nieuwe school op het complex van het kruisherenklooster
Gebruikte literatuur:
F. Hermans: “Historische stedenatlas van Nederland: Aflevering 6 Venlo” (Delft 1999), p. 34, voetnoot 155/97; H.J. M. de Groot, “Venle/Venlo: Hoe een stadje begon: een studie over hoe de middeleeuwse handelsplaats zich ontwikkelde kort na de verheffing tot stad” (Zutphen 2003), p. 139; R. van Schaïk, “Belasting, bevolking en bezit in Gelre en Zutphen (1350-1550)” (Hilversum 1987), zie ook: http://docplayer.nl/23273460-Remi-van-schaik-belasting-bevolking-en-bezit-in-gelre-en-zutphen.html (10-04-2018), p. 301;
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Begijnengang (29-11-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z010-063
VU Kloosterlijst nummer:
V02