Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Arnhem
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Arnhem
Datering:
ca. 1533 - 1539-1543
Orde of congregatie:
Seculiere kanunniken
Naam van het klooster:
St.Salvator-kapittel
Patroonheilige:
Sint Salvator
Plaatsnaam:
Arnhem
Provincie:
Gelderland
Parochie:
Arnhem
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
ca. 1533
Opheffing/laatste vermelding:
1539-1543
Type:
Kapittel, m
Geschiedenis:
Hertog Karel van Gelre verbleef in zijn laatste levensjaren regelmatig op zijn landgoed Hulkestein, dat aan de Rijn ten westen van de stad Arnhem gelegen was. In het begin van de jaren ’30 van de 16e eeuw liet de hertog de kapel op dit landgoed tot kerk vergroten. Om er een kapittel te vestigen, schonk hij vervolgens deze kerk aan het aan de Sint Walburgiskerk te Arnhem verbonden kapittel. Het aldus op Hulstein gestichte, aan Sint Salvator toegewijd kapittel telde naast de deken ten minsten zes kanunniken. Om het voortbestaan zeker te stellen van dit kapittel, dat nog onvoldoende gedoteerd was om goed te kunnen functioneren, liet voornoemde hertog in zijn testament een bepaling opnemen, die ertoe leidde dat na zijn dood in 1538 een stuk grond aan het kapittel in eigendom overging. Deze vergroting van het kapittelvermogen heeft vermoedelijk niet mogen baten, aangezien het kapittel kort daarna wegens gebrek aan middelen opgeheven werd. Met de kerkmeester raakte het kapittel in 1539 in conflict over het bezit van een aantal door de kerkmeesters opgeëiste inventarisstukken, waaronder een gouden kelk. De kapittelheren hadden deze kelk echter mede ter delging van hun schulden laten omsmelten. Hertog Willem van Gelre en Kleef, die als scheidsman in dit conflict optrad, bepaalde toen, dat betrokken inventarisstukken aan de kerkmeesters overgedragen moesten worden en dat aan hen voor de omgesmolten kelk een schadevergoeding moest worden betaald. Deze schadevergoeding nu, zou de financiële ondergang van het kapittel betekend hebben. Een andere lezing is, dat de geld verslindende oorlogen van Karel van Gelre en zijn weelderige hofhouding hem veel schulden hadden opgeleverd, waarvoor de schuldeisers na zijn dood in 1538 met het op Hulkestein plunderen en verwoesten van de kerk verhaal kwamen halen. Toen de kerk vanaf 1543 geleidelijk afgebroken werd, schonk landvoogdes Maria van Hongarije de afkomende bouwmaterialen aan het in Arnhem-Noord gelegen regularissenklooster Bethanië
Gebruikte literatuur:
J. Kuys, “Repertorium van collegiale kapittels in het middeleeuws bisdom Utrecht” (Hilversum 2014), p. 163/164;
Gebruikte websites:
Website Arneym, http://www.arneym.nl/verdwenenmonumenten/hulkestein/index.html (16-06-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-V019-006
VU Kloosterlijst nummer:
Kap05