Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Deventer
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Deventer
Datering:
1228 - 1811
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Ter Hunnepe
Patroonheilige:
Onze Lieve Vrouw
Plaatsnaam:
Deventer
Provincie:
Overijssel
Parochie:
Deventer-Nocolaas
Destijds gewest:
Oversticht
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1228
Opheffing/laatste vermelding:
1811
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het cisterciënzerinnenklooster Ter Hunnepe bij Deventer komt voort uit de Munsterabdij te Roermond. In 1225 kreeg Richardis van Scheyern-Wittelsbach, weduwe van Graaf Otto I van Gelre, toestemming van de pauselijke legaat, Koenraad van Urach, om op goederen van Ludolf van den Brande een klooster te stichten. Dit klooster, dat in 1228 tot stand kwam, werd tussen 1232 en 1238 in de cisterciënzer orde opgenomen. Volgens overlevering zou het toen bewoond zijn door cisterciënzerinnen uit het bij Kleef gelegen klooster Hönnepel, die uit dit klooster verdreven waren, omdat zij zich zonder verlof van het moederhuis te Denain bij de cisterciënzerorde hadden aangesloten. Dit wordt echter nergens bevestigd. De abdij, die aan de Heilige Maria gewijd was en met het oog daarop ook de naam van Mariënhorst droeg, stond onder toezicht van de abt van abdij Kamp bij Moers. In 1253 werd Ter Hunnepe door brand geheel verwoest. De nonnen, die hoofdzakelijk uit de Gelderse en Overijsselse adel afkomstig waren, vertrokken naar het benedictinessenklooster Fürstenberg in het graafschap Kleef. Ze werden weer zelfstandig, nadat in 1263 het klooster Mariënhorst herbouwd was. Rond 1425 werd Mariënhorst onder leiding van Boyng, abt van abdij Boskamp te Termunten, hervormd en sloot het zich bij de congregatie van Sibculo aan. Onder invloed van de reformatie en uit angst voor confiscatie van de goederen van het klooster, veranderde Ter Hunnepe na 1565 feitelijk in een wereldlijk stift. In 1578 brandde Ter Hunnepe opnieuw geheel af en zochten de bewoonsters nu hun toevlucht in de stad Deventer. In 1811 werd het voormalige klooster opgeheven en werden de goederen overgedragen aan de Republiek
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 30/31; E.M.F. Koch, “De kloosterpport als sluitpost?”(Leeuwarden/Mechelen 1994), p. 40/41; P. Nolt, “Schiere monniken en grijze vrouwen” (Budel 2015), p. 189/190; H.J. Moerman, "Nederlandse plaatsnamen: een overzicht" (Leiden 1956), p. 109
Opmerkingen:
Deze abdij had ook Mariënhorst als naam
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-004
VU Kloosterlijst nummer:
D15