Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Venlo, Kaldenkerkerweg 463
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Venlo, Kaldenkerkerweg 463
Datering:
[1914] - na 1998 en voor 2006
Orde of congregatie:
Dominicanessen van Bethanië
Naam van het klooster:
Bethanië
Straat:
Kaldenkerkerweg 463
Postcode:
5915 PP
Plaatsnaam:
Venlo
Provincie:
Limburg
Stichting/eerste vermelding:
[1914]
Opheffing/laatste vermelding:
na 1998 en voor 2006
Activiteiten:
Moederhuis; provincialaat; noviciaat; Huize Lataste, internaat voor meisjes van 14-21 jaar
Geschiedenis:
Op initiatief van de Duitse dominicaan Erren werd besloten om in Venlo te starten met werk van de stichter Jozef Lataste OP. Gepland was om in 1916 in Venlo te beginnen. Onder oorlogsdreiging moesten de zuster al in 1914 vluchten. Via Brasschaet bij Antwerpen kwamen zij in 1914 toch in Venlo terecht en ontvingen daar een tijdelijk onderdak van de Duitse Dominicanen in klooster Trans Cedron. Nadat de boerenhofstede met de naam Rustplaats (bij Venlo) als klooster was ingericht, vestigden de zusters zich definitief in Venlo. Op de terreinen van de hofstede werd een nieuw klooster gebouwd. In 1923 werd het klooster te Venlo een zelfstandig moederhuis met een eigen noviciaat. De werkzaamheden in de beginperiode bestonden onder andere uit het bezoeken van vrouwengevangenissen. Vanaf de jaren dertig wijdde men zich aan het reclasseringswerk. In militaire barakken uit de Tweede Wereldoorlog, werd vanaf 1947 gestart met Huize Lataste: internaat voor moeilijk opvoedbare meisjes "boven de schoolplichtige leeftijd". In 1983 vond een fusie plaats tussen Huize Lataste en het eveneens in Venlo gehuisveste Nazareth. Samen vormden zij de Stichting Jongerenhulp - Opvang en Begeleiding (SJOB)
Gebruikte literatuur:
PA; "Vijftig jaar hulpverlening: de stichting St. Joseph Patrocinium 1941-1991"; "Bethanië, eene kloosterstichting tot reclasseering van bekeerde zondaressen"
Opmerkingen:
Stichting Sint Joseph Patrocinium werd in 1941 opgericht als opvolger van de Vereniging Bethanië waaronder de reclasseringsinstellingen Maria Regina te Sambeek ([later Stevensbeek]) en Sint Jozef te Rijsbergen viel
ENK Monasticon nummer:
MON-Z038-023