Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: 's-Heerenberg, Emmerikseweg 13
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Heerenberg, Emmerikseweg 13
Datering:
1937 - 1958
Orde of congregatie:
Missionarissen van Afrika
Naam van het klooster:
St.Bonifacius
Straat:
Emmerikseweg 13
Postcode:
7041 AV
Plaatsnaam:
's-Heerenberg
Provincie:
Gelderland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1937
Opheffing/laatste vermelding:
1958
Activiteiten:
Scholasticaat
Geschiedenis:
In 1937 betrokken de witte paters in ’s-Heerenberg het klooster Sint Bonifacius, dat in 1908-1910 gebouwd werd voor Duitse Jezuïeten, die in het kader van Bismarcks Kulturkampf op grond van het “Jesuitengesetz” uit Duitsland verdreven waren. In het aan de oostzijde van de Emmerikseweg nabij de Duitse grens op Nederlands grondgebied gelegen klooster vestigden de Witte Paters hun scholasticaat voor de opleiding van priesters tot missionarissen voor de Afrikaanse missie. Een groot gedeelte van de oorlog hadden de Witte Paters alleen de noordvleugel van het klooster ter beschikking. Door de Duitsers was de rest van het gebouw gevorderd en in de loop van 1941-1942 als zeevaartschool in gebruik genomen. In 1944 werd er een noodhospitaal ingericht voor Nederlandse dwangarbeiders uit Kamp Rees. Na de bevrijding werd het gehele klooster weer bewoonbaar en functioneel gemaakt en werd de materiële schade hersteld. Vanuit het ’s-Heerenbergse klooster werd het scholasticaat van de Witte Paters in 1958 als Engelstalige opleiding ondergebracht in het klooster Mount Vernon ten noorden van Londen. De Witte Paters verkochten toen het klooster aan de Salesianen van Don Bosco, die het de naam Don Rua gaven. Onder de naam Gouden Handen werd in 1975 in het kloostercomplex een creativiteitscentrum gestart. In 1999 sloot dit centrum zijn deuren. In 2009 werd gestart met de renovatie van het ’s-Heerenbergse klooster. Deze renovatie resulteerde in een verbouwing tot zowel wooneenheden als enkele commerciële ruimten, die in 2013 in gebruik genomen werden
Gebruikte literatuur:
Bijdrage kloosterarchivaris, n.a.v. inventarisatie medio 2008; P. van der Pas, ‘De Witte Paters in Nederland. Een terugblik’ in “De Contactbrief” nr. 197 (september 2015); Artikel ‘Woonzorg wil af van ‘te duur’ Gouden Handen in ’s-Heerenberg’ in “De Gelderlander”van 23-04-2020
Gebruikte websites:
Website StadsLAB Doetinchem, https://www.stadslabdoetinchem.nl/genomineerden-gemeente-montferland/ (10-08-2021); Website Berghapedia: Encyclopedie van het Land van Bergh, https://www.berghapedia.nl/index.php/Witte_Paters (10-08-2021); Website Monumenten.nl, https://www.monumenten.nl/monument/514891 (11-08-2021); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Don_Rua (12-10-2020)
ENK Monasticon nummer:
MON-P024-012