Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Amsterdam, Heiligeweg 37
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Amsterdam, Heiligeweg 37
Datering:
1944
Orde of congregatie:
Missionarissen van de H. Familie
Straat:
Heiligeweg 37
Postcode:
1012 XN
Plaatsnaam:
Amsterdam
Provincie:
Noord-Holland
Bisdom:
Haarlem
Stichting/eerste vermelding:
1944
Activiteiten:
Open-Deur-werk
Geschiedenis:
In augustus 1943 huurde de congregatie van de Missionarissen van de H. Familie aan de Heiligeweg in Amsterdam een groot winkelpand. In dit pand, dat aan drie personen onderdak kon bieden, werd in januari 1944 het Open-Deur-werk gestart. Dit missionerende werk richtte zich met het de gehele dag door in onderhavig pand geven van uiteenzettingen over de katholieke leer en haar gebruiken op zoekenden op godsdienstig gebied. Steeds drie paters van voornoemde congregatie waren vrijwel vanaf het allereerste begin met dit werk belast. In 1987 werd het grote pand aan de Heiligeweg, waar toen nog maar één pater woonde, ingeruild voor de benedenverdieping van het Houten Huys op het Amsterdamse Begijnhof. Het Open-Deur-werk daar kreeg toen een oecumenisch karakter met twee pastores, de één katholiek, de ander gereformeerd.
Gebruikte literatuur:
M. E. Monteiro, “Gods predikers: Dominicanen in Nederland (1795-2000)” (Hilversum 2008), p. 441; T. Hottinga, A. Janssens, C. Ofnam en H. Piek, “Vijftig jaar De Open Deur”( Aalsmeer 1994), p. 5/11/14/35/36/38/41/84; R. van Haastrecht, ‘Vijftig jaar Open Deur voor zoekers van velerlei slag’in “Trouw” van 06-01-1994, zie ook: https://www.trouw.nl/nieuws/vijftig-jaar-open-deur-voor-zoekers-van-velerlei-slag~ba5afb03/ (17-09-2021)
Gebruikte websites:
Website Katholiek Documentatie Centrum, https://www.ru.nl/kdc/bladeren/archieven-thema/subpagina-archieven-thema/kerkelijk-godsdienstig-leven/archieven_van/archieven_i/stichting_de_open/ (17-09-2021)
ENK Monasticon nummer:
MON-P025-009