Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Emiclaer
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Emiclaer
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof St.Paulusabdij Utrecht
Plaatsnaam:
Emiclaer
Provincie:
Utrecht
Destijds gewest:
Nedersticht
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Al in 1254 bezat de benedictijner Sint-Paulusabij, die omstreeks 1000 als kluizenaarscel op de berg Hohorst bij Amersfoort gesticht werd en in 1054 naar de stad Utrecht overgebracht werd, een domeinhof te Emiclaer, dat gelegen was in Hoogland, een dorp, dat thans onder de gemeente Amersfoort valt. Voor de betaling van zowel de voor de abdijgoederen in Soest en Hoogland verschuldigde tins als de schuldplichtigheden van horigen, fungeerde onderhavige domeinhof als residentie voor voornoemde abdij
Gebruikte literatuur:
J.H. M. Hilhorst en J.G.M. Hilhorst, “Soest, Hees en De Birkt: van de achtste tot de zeventiende eeuw” (Hilversum 2001), p. 33/60/61; Comité Landjuweel Soest, ‘Het Gaesbeeks Gerecht. Soest 135 jaar onder de Heren van Abcoude en Gaesbeek’ in “Van Zoys tot Soest” (8 (1987), nr. 1
Gebruikte websites:
Website Het Utrechts Archief, https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=85-1&minr=847673&miview=inv2&milang=nl (01-10-2018); Website Archief Eemland, https://www.archiefeemland.nl/hulp-bij-onderzoek/tips/wijken-en-straten/hooglanderveen (29-09-2018); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Emiclaer (29-09-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-022
VU Kloosterlijst nummer:
U02a