Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: Lienden
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Lienden
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Hof St.Paulusabdij Utrecht
Plaatsnaam:
Lienden
Provincie:
Gelderland
Destijds gewest:
Gelre
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In 1028 bevestigde keizer Koenraad de benedictijner Sint-Paulusabdij in het bezit van de door de bisschoppen Ansfried en Adelbold aan deze abdij geschonken goederen. Van de goederen, die Adelbold schonk, maakte de in Lienden, een dorp dat thans onder de huidige Gelderse gemeente Buren valt, gelegen domeinhof deel uit. Behalve dat op deze domeinhof tijnzen uit goederen te Lienden en omgeving konden worden betaald, werd er ook voor wat betreft tijnszaken recht gesproken
Gebruikte literatuur:
J.H. M. Hilhorst en J.G.M. Hilhorst, “Soest, Hees en De Birkt: van de achtste tot de zeventiende eeuw” (Hilversum 2001), p. 304; G. Jaspers, ‘De verpachting van de jurisdictie in de heerlijkheid Lyenden door de Paulusabdij aan hertog Reinald van Gelre (1345)’ in “Globes, oorkonden en botanica op kasteel Keukenhof”onder redactie van G. Jaspers e.a. (Hilversm 2012), p. 40/45/46
Gebruikte websites:
Website Het Utrechts Archief, https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=85-1&minr=847673&miview=inv2&milang=nl (01-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-057
VU Kloosterlijst nummer:
U02e