Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Lutjebroek
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Lutjebroek
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof St.Odulphusabdij Stavoren
Plaatsnaam:
Lutjebroek
Provincie:
Noord-Holland
Destijds gewest:
Holland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De benedictijnen van de Sint-Odulphusabdij te Stavoren, die zich in 1495 deels definitief vestigden in Hemelum, waar reeds het vanuit voornoemde abdij voortgekomen aan Sint Nicolaas toegewijde benedictinessenklooster stond, hadden een uithof in Lutjebroek, waar onderhavige abdij al vanouds gronden had liggen. Deze relatief kleine uithof, waarvan de daaraan toehorende gronden een oppervlakte van ca. 35 ha. beliepen, werd aangeduid als “van der moniken lande in Luttekebroic”. Bij het dorp Andijk, dat deels in de voormalige banne Lutjebroek ontstaan is, lag eertijds een buurtschap, Munnickij geheten. Deze buurschap is thans nog altijd een apart omgracht terrein. Mogelijk dat hier de kloosterboerderij van voornoemde uithof gestaan heeft
Gebruikte literatuur:
Ch. Schrickx, “Bethlehem in de Bangert. Een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster onder de orde van het Heilig Kruis in het buitengebied van Hoorn (1475-1572)” (Hilversum 2015), p. 53/54/417; J.A. Mol. ‘Graaf Willem IV, de Hollands-Friese oorlog van 1344/1345 en de Friese kloosters’ in “Negen eeuwen Friesland-Holland. Geschiedenis van een haat-liefdeverhouding” onder redactie van Ph.H. Breuker en A. Janse (Zutphen1997), zie ook: https://pure.knaw.nl/ws/files/459940/Hollands-Friese_oorlog.pdf (07-10-2018), p. 99/100;
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-058
VU Kloosterlijst nummer:
S37q