Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Deventer
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Deventer
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Refugium Abdij Ter Hunnepe Deventer
Plaatsnaam:
Deventer
Provincie:
Overijssel
Destijds gewest:
Oversticht
Type:
Uithof, v
Geschiedenis:
Het even buiten de stad Deventer gelegen cisterciënzerinnenabdij Ter Hunnepe had ook binnen de Deventer stadsmuren een huis “Op den Berg” in de Menstraat. In 1578 werden de kloostergebouwen van voornoemde abdij door brand verwoest. Het gehele convent had zich wegens de onrustige tijden echter al in 1572 op verzoek van de bisschop van Deventer, Aegidius de Monte, in het refugiehuis in de Menstraat gevestigd. Na de Reformatie werd het klooster omgevormd tot een hervormd vrouwenstift, dat bij decreet van keizer Napoleon in 1811 werd opgeheven en het bezit inclusief het refugiehuis met de domeinen verenigd werd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 31; G.A.J. van Engelen van der Veen, G.J. ter Kuile, R. Schuiling, “Overijssel” (Deventer 1931), p. 524
Gebruikte websites:
Website Gelders Archief, http://www.geldersarchief.nl/zoeken/?mivast=37&mizig=210&miadt=37&miaet=1&micode=0124&minr=743733&milang=nl&miview=ahd (24-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-005
VU Kloosterlijst nummer:
D15a