Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Maastricht
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Maastricht
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Refugium Abdij Hocht (B)
Plaatsnaam:
Maastricht
Provincie:
Limburg
Destijds gewest:
Maastricht
Type:
Refugium, v
Geschiedenis:
De cisterciënzerinnen van de Sint-Agatha-abdij van Hocht te Lanaken, gelegen in de tegenwoordige Belgische provincie Limburg, hadden in Maastricht een refugiehuis, dat de “Refugie van Hocht” genoemd werd. Dit refugiehuis bevond zich aanvankelijk in de Spilstraat te Maastricht, maar verhuisde in de veertiende eeuw naar de in deze stad gelegen Boschstraat. Hier werd het refugiehuis voor het eerst in 1380 vermeld. Het fungeerde behalve als refugiehuis ook als stadswoning van de abdis van voornoemde abdij en als opslagplaats voor de producten die afkomstig waren van de landbouwgronden die de abdij in de omgeving van Maastricht bezat. Het gebouw, dat bij het beleg van Maastricht door de Spanjaarden in 1579 zwaar beschadigd raakte, werd in 1590 hersteld en tevens vergroot. In 1652 volgde nogmaals een verbouwing. Het gebouw liep bij de Franse belegeringen van 1793 en 1794 opnieuw zware schade op. In de Franse tijd werd het refugiehuis onteigend om in 1798 als nationaal goed verkocht te worden. In 1851 werd het complex gekocht door Petrus Regout. Hij liet het toen verbouwen tot twaalf woningen voor leidinggevenden van zijn fabriek. In 1877 werd het gebouw vervolgens aangekocht door de zusters van het Arme Kind Jezus, die wegens de “Kulturkampf” hun klooster te Aken moesten verlaten. De “Refugie van Hocht” heeft nadien voor meerdere functies dienst gedaan, onder andere als opvangcentrum voor daklozen
Gebruikte literatuur:
R.Stenvert, Ch. Kolman, S. van Ginkel-Meester, S. Broekhoven, E. Stades-Vischer en J. Venner, “Monumenten in Nederland. Limburg” (Zwolle 2003), zie ook: https://www.dbnl.org/tekst/sten009monu08_01/ (08-04-2019); E.O.M. van Nispen tot Sevenaer, “De monumenten in de gemeente Maastricht. Deel 1” ( Arnhem 1974 ongewijzigde herdruk), zie ook: https://www.dbnl.org/tekst/nisp034monu02_01/nisp034monu02_01_0009.php (08-04-2019), p. 289
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Refugie_van_Hocht (07-04-2019)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-026
VU Kloosterlijst nummer:
X47a