Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Zusters van het arme Kind Jezus Vestigingsplaats: Amstelveen, Westelijk Halfrond 3-A
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Amstelveen, Westelijk Halfrond 3-A
Datering:
1994 - 2012
Orde of congregatie:
Karmelieten
Straat:
Westelijk Halfrond 3-A
Postcode:
1183 HN
Plaatsnaam:
Amstelveen
Provincie:
Noord-Holland
Bisdom:
Haarlem
Stichting/eerste vermelding:
1994
Opheffing/laatste vermelding:
2012
Geschiedenis:
In 1965 werd in de Amstelveense uitbreidingswijk Bankras-Kostverloren de parochie Christus’ Verheerlijking opgericht die aan de karmelieten werd toevertrouwd. Ten behoeve van deze parochie werd aan het Westelijk Halfrond in voornoemde wijk een kerk gebouwd, die Thaborkerk ging heten. Deze in 1969 door de bisschop van Haarlem geconsacreerde kerk werd bediend door de karmelieten, die in het klooster aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan in Amstelveen gehuisvest waren. Karmelietessen van de in Boxmeer gestichte karmel Sint-Jozef betrokken in 1969 het klooster dat bij voornoemde Thaborkerk gebouwd werd. In 1990 ging de parochie Christus’ Verheerlijking met de eveneens aan de karmelieten toevertrouwde parochie Onze Lieve Vrouw van de berg Carmel in de Amstelveense wijk Elrijk op in een nieuwe parochie, die de naam Titus Brandsmaparochie kreeg. Als kerk en pastoraal centrum voor deze nieuwe parochie ging de Thaborkerk, die vanaf toen Titus Brandsmakerk heette, dienst doen. De buiten gebruik gestelde kerk van de toen opgeheven parochie Onze Lieve Vrouw van de berg Carmel, werd samen met het daaraan grenzend klooster in 1994 afgebroken. De in dit, aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan gelegen klooster gehuisveste karmelieten verhuisden toen naar het klooster aan het Westelijke Halfrond, waar sinds 1969 de karmelietessen uit de Boxmeerse Sint-Jozefkarmel hun onderkomen hadden. Dit aldus vanaf toen zowel door karmelieten als karmelietessen bewoond klooster werd bouwkundig dusdanig aangepast dat de karmelieten en de karmelietessen in dit klooster in van elkaar gescheiden woonruimten gehuisvest konden worden. In 2012 werd onderhavig klooster verkocht aan de Titus Brandmaparochie. De karmelieten en karmelietessen verhuisden toen naar een aan de Carmera Obscuralaan in Aalsmeer gelegen woning. in 2014 ging de Titus Brandmaparochie op in de parochie Amstelland, waarvan de R.K.-parochies in Amstelveen, Buitenveldert en Ouderkerk aan de Amstel deel gingen uitmaken
Gebruikte literatuur:
A. Jacobs, “Kroniek van de Karmel in Nederland, 1840-1970” (Hilversum 2017), p. 123/399/400; J.Th. Bos, Titus Brandsmakerk 50 jaar’ op website Amstelbeen Blog, https://amstelveenblog.nl/2019/11/04/titus-brandsmakerk-50-jaar/ (24-11-2020); J. Brouns, ‘Van Karmelparochie van Titus Brandsmaparochie naar de RK Parochie Amstelland’ op website RK Amstelland, https://www.rkamstelland.nl/van-karmelparochie-van-titus-brandsmaparochie-naar-de-rk-parochie-amstelland/ (24-11-2020); Artikel ‘Afscheid en feest voor laatste Karmelieten-pastoor’ op website Arsacal, https://www.arsacal.nl/?p=contentitem&id=1148 (24-11-2020)
Gebruikte websites:
Website Titus Brandsma Gemeenschap, http://www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl/index.php/over-de-parochie/geschiedenis (23-11-2020); Website Amstelveenweb, http://www.amstelveenweb.com/fotodisp&fotodisp=2313 (23-11-2020); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Amstelveen (24-11-2020); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Karmelietessenklooster_(Boxmeer) (24-11-2020)
ENK Monasticon nummer:
MON-P014-008