Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Assumptionisten Vestigingsplaats: Hal
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Hal
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Mariënweerd Beesd
Plaatsnaam:
Hal
Provincie:
Noord-Brabant
Destijds gewest:
Brabant
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In 1340 verwierf de norbertijner abdij Mariënweerd te Beesd een hof in Hal, waarmee het bezit van deze abdij in het Land van Cuijk qua oppervlakte van haar gronden daar zijn grootste omvang bereikte. Hal was toentertijd de plaatsaanduiding van een buurtschap, die later de naam Langenboom kreeg.Langenboom is thans een dorp in de tegenwoordige Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert. Tot de hof in Hal behoorden 66 morgen of wel ruim 50 hectare ontgonnen gronden en ongeveer 250 morgen of wel circa 200 hectare woeste, niet ontgonnen gronden. De ontgonnen gronden werden door de abdij omstreeks 1360 met het verbouwen van voornamelijk rogge rechtstreeks uitgebaat. Tot het ontginnen van de grote oppervlakte woeste grond heeft de abdij nauwelijks pogingen ondernomen
Gebruikte literatuur:
B.J.P van Bavel, “Goederenverwerving en goederenbeheer in de abdij Mariënweerd (1129-1592)” (Hilversum 1993 ), p. 293/294/295/296/304; Gemeente Mill en Sint Hubert; “In duurzaam perspectief’, Structuurvisie Mill en Sint Hubert, september 2011”, zie ook: http://www.croonenburo5.nl/sites/default/files/structuurvisie_mill_en_st._hubert.pdf (20-10-2018), p. 121; T. Roefs, ‘De Pellenkamp’ in “Esterse Minipers” (April 2018), zie ook: https://www.estersheem.nl/diversen/publicaties (22-10-2018), p. 16
Gebruikte websites:
Website Heemkundekring “Felix Walter” Langenboom, https://www.heemkundelangenboom.nl/auw-nijs/de-abdijboerderijen (22-10-2018), Website Plaatsengids.nl, https://www.plaatsengids.nl/langenboom (22-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-030
VU Kloosterlijst nummer:
B02n