Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Achlum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Achlum
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Naam van het klooster:
Uithof klooster Ludingakerke
Plaatsnaam:
Achlum
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In Achlum, thans een dorp behorende tot de tegenwoordige gemeente Franekeradeel, stond een priorij van regularissen, die onder het gezag van de abt van het regulierenklooster in Ludingakerke viel. Toen dit klooster zich in 1429 bij het het Kapittel van Windesheim aansloot, werd de priorij in Achlum opgeheven. De gebouwen en landerijen daar werden toen door de regulieren van Lundingakerke als uithof in exploitatie genomen. Dit echter totdat ze hun convent naar Achlum overbrachten toen hun klooster in Ludingakerke als gevolg van de Geldersche en Saksische onlusten in Friesland onbewoonbaar was geworden. In 1572 werden echter ook in Achlem de toen als klooster in gebruik zijnde gebouwen verwoest, nu door de geuzen tijdens de Tachtigjarige Oorlog
Gebruikte literatuur:
K. Blok en J. Nicolay, ‘De geschiedenis van een steilkant en de waarde van booronderzoek op terp¿anken’ in “Graven aan de voet van de Achlumerdorpsterp. Archologische sporen rondom een terpnederzetting” onder redactie van J. Nicolay & G. de Langen (groningen 2015), zie ook: https://www.academia.edu/22381671/De_geschiedenis_van_een_steilkant_en_de_waarde_van_booronderzoek_op_terpflanken_opgraving_Achlum_ (30-10-2018), p. 15
ENK Monasticon nummer:
ME-P041-002
VU Kloosterlijst nummer:
L34c