Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Congregatie der Missie (Lazaristen) Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch
Orde of congregatie:
Kartuizers
Naam van het klooster:
Refugium Klooster Vught
Plaatsnaam:
's-Hertogenbosch
Provincie:
Noord-Brabant
Destijds gewest:
Brabant
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De kartuizers uit Vught bezaten sinds 1550 in 's-Hertogenbosch in de Sint-Jorisstraat een refugiehuis. Door krijgsgeweld verdreven, vestigden zij zich in 1594 vanuit Vught in dit refugiehuis, dat ze tot een klooster in primitieve vorm hadden omgebouwd. Lange tijd koesterden ze de hoop in de stad een echt klooster te kunnen betrekken en hadden daarvoor het oog laten vallen op het klooster van de fraters in de Hinthamerstraat. De norbertijnen van de abdij van Berne, die ook belangstelling voor dit klooster hadden, waren hen echter voor. Hierop besloten ze naar Antwerpen te vertrekken. Het refugiehuis werd in 1659 verkocht
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum deel III, 23/64; T. Gaens en J. de Grauwe, “ De kracht van de stilte: geest en geschiedenis van de Kartuizerorde” (Leuven 2002), p. 128; P.F.M. Coenen: ‘De Kartuizers in het land van de Dommel: Hun lotgevallen van 1465 tot 1659 en de verblijven in Boxtel’ op website Heemkunde Boxtel, http://www.heemkundeboxtel.nl/images/stories/div_pdf/kloosterleven_opgeleverde_pdf/de_kartuizers_in_het_land_van_de_dommel.pdf (07-03-2016); J. Sanders, ‘De kartuizers bij Den Bosch: historisch overzicht en vragen rond de stichting’, Website Contactgroep Signum, http://www.contactgroepsignum.eu/node/791 (07-03-2016)
Gebruikte websites:
Website Archieven.nl; http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=235&miaet=1&micode=245&minr=11165240#inv3t1 (07-03-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P016-007
VU Kloosterlijst nummer:
V20a