Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Leeuwarden
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Leeuwarden
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Hof Abdij Corvey
Plaatsnaam:
Leeuwarden
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Al in de tweede helft van de negende eeuw wist de bij Höxter in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gelegen abdij van Corvey in Leeuwarden grondbezit te verwerven. Zo stichtte deze abdij op de terp Oldehove, die in 1435 met Nijehove en Hoek samengevoegd werd tot de stad Leeuwarden, de parochiekerk Sint-Vitus. Rondom deze kerk ontwikkelde zich een hof, als centaal beheercentrum ten behoeve van voornoemd grondbezit
Gebruikte literatuur:
H. Lambooij, J.A. Mol, M. Gumbert-Hepp, P.N. Noomen, “Vitae Abbatum Orti Sancte Marie. Vijf abtenlevens van het klooster Mariëngaarde in Friesland” (Hilversum 2001), p. 112; M. Schroor, “Historische atlas van Leeuwarden” (Nijmegen 2015), p. 8; O.D.J. Roemeling, “Heiligen en Heren. Studies over het parochiewezen in het Noorden van Nederland vóór 1600” (Leeuwarden 2013), p. 129; Gemeente Leeuwarden, “Beschermde stads- en dorpsgezichten ex artikel 20 van de Monumentenwet. Toelichting op de aanwijzing van Leeuwarden (Ljouwert) tot beschermd stadgezicht” (’s-Gravenhage 1982), zie ook: https://archisarchief.cultureelerfgoed.nl/Beschermde_Gezichten/BG1358/TOELICHTING_aanwijzing_1358.pdf (15-04-2019)
Gebruikte websites:
Website Internet Gemeentegids Leeuwarden, http://www.internetgemeentegids.nl/gemeente/leeuwarden (15-04-2019); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Friesland (15-04-2019)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-055
VU Kloosterlijst nummer:
X07a