Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Groningen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Groningen
Orde of congregatie:
Johannieters
Naam van het klooster:
Refugium Klooster Oosterwierum
Plaatsnaam:
Groningen
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Oversticht
Type:
Refugium, m
Geschiedenis:
De johannieters van Oosterwierum hadden in de huidige Schoolstraat in de stad Groningen een refugiehuis, dat Oosterwierummerhuis genoemd werd. In de tuin, die bij dit huis hoorde, stonden ook nog enkele huizen. Het was dan ook een behoorlijk omvangrijk complex. In 1584 verplichtte de Staatse bezetting de bevolking te betalen om brandschatting te voorkomen. Omdat het dorp Heveskes dit weigerde, werd het in brand gestoken. Ook de in dit dorp gelegen commanderij van de johannieters van Oosterwierum viel aan de vlammen ten prooi. De kloosterlingen vluchtten naar voormeld Oosterwierummerhuis. Toen, na de verovering door prins Maurits en zijn neef Willem Lodewijk van de stad Groningen alle katholieke onroerende goederen aan de Staten van Stad en Lande vervielen, werd het Oosterwierummerhuis aan de Ommelanden toegewezen. De commandeur mocht er, althans voorlopig, nog blijven wonen. In 1609 werden alle roerende goederen publiek verkocht. Als in 1713 het Oosterwierummerhuis de vaste vergaderplaats wordt van de Ommelander gedeputeerden veranderde de naam in Ommelanderhuis
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 76; Tom Versélewel de Witt Hamer, ‘De Johanni(e)ter Orde in Nederland (4)’ op website Tom Versélewel de Witt Hamer, http://www.dewitthamer.nl/Commanderijen/_private/Commanderij%20Oosterwierum.pdf (05-07-2016)
Gebruikte websites:
Website Groninger Archieven, https://www.groningerarchieven.nl/historie/stadsverhalen/gebouwen/het-ommelanderhuis (29-06-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P056-011
VU Kloosterlijst nummer:
H78a