Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Burum
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Burum
Datering:
1326 - 1580
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Galilea
Plaatsnaam:
Burum
Provincie:
Friesland
Parochie:
Burum
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1326
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het cisterciënzerinnenklooster Galilea, dat ten zuiden van het dorp Burum lag, werd gesticht als priorij, die onder het gezag van de abt van het Gerkesklooster te Augustinusga viel. Omtrent het jaar van stichting van dit klooster bestaat geen zekerheid. De vroegste vermelding dateert van omstreeks 1326, maar waarschijnlijk ligt de stichtingsdatum al in de dertiende eeuw. In 1479 werden de goederen van het klooster Galilea en Gerkesklooster, die tot dan toe een eenheid vormden, van elkaar gescheiden. De eerste geestelijke van het klooster Galilea, die in de oorkonden wordt genoemd was Heer Harcko, die prior was in 1480, het jaar dat hij tevens pastoor van Kollum werd. Evenals Gerkesklooster kon het klooster Galilea op de duur op een omvangrijk grondbezit bogen, waarvan een groot gedeelte in Kollumerland lag. In 1580, toen de Staten van Friesland besloten dat de roomse godsdienst geheel moest worden afgeschaft, voelden de kloosterlingen zich gedwongen te vluchten naar hun refugiehuis in Groningen. In datzelfde jaar gaven de Staten van Friesland opdracht het klooster Galilea, evenals het Gerkesklooster, publiekelijk te verkopen. Van de kloostergebouwen werden vervolgens het ziekenhuis, het portiershuis, de nieuwe zaal, het blauwe met leien gedekte huis en het spinhuis afgebroken, gevolgd in 1585 door de rest van de gebouwen, waarvan de materialen ter versterking van de schans bij Munnekezijl gebruikt werden
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 26; J.A. Mol,"De abtenkroniek van Aduard: Studies, editie en vertaling" (Hilversum 2010), p. 62
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Galilea_(Kollumerland_en_Nieuwkruisland) (24-02-2016)
Opmerkingen:
Dit klooster werd ook Vrouwenklooster genoemd
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-003
VU Kloosterlijst nummer:
B44