Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Groningen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Groningen
Datering:
1276 - 1594
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Vrouw Menoldaconvent
Plaatsnaam:
Groningen
Provincie:
Groningen
Parochie:
Groningen-Martinus
Destijds gewest:
Oversticht
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1276
Opheffing/laatste vermelding:
1594
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In Groningen, ten oosten van de tegenwoordige Oude Kijk in ‘t Jatstraat, lag het Vrouw Menoldaconvent. Het was oorspronkelijk een begijnhuis, dat vermoedelijk door een zekere vrouwe Menolda in 1276 gesticht werd. Van deze gemeenschap, die vóór 1401 overging naar de derde orde van Sint Franciscus, waren zeker de eerste zusters van adellijke afkomst. Het convent, dat onder toezicht van de minderbroeders stond, was niet, zoals de meeste tertiarissenkloosters, aangesloten bij het Kapittel van Utrecht. In 1584 werd het belendende Vrouw-Sywenconvent, waarvan de gebouwen toen aan de zusters van het Benedictijner dubbelklooster Selwerd ter beschikking werden gesteld, met alle bezittingen in het Vrouw Menoldaconvent geïncorporeerd. Bij de Reductie van Groningen in 1594 vervielen de gebouwen en de goederen van het Vrouw Menoldaconvent, dat vermoedelijk toen werd opgeheven, aan de Staten van Stad en Lande, die de gebouwen aan de stad Groningen afstonden. Bij de stichting van de Groningse Universiteit in 1614 werden de gebouwen van het Vrouw Menoldaconvent bestemd voor de huisvesting van twee aan de nieuwe universiteit verbonden hoogleraren

Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Supplement, p. 64; Monasticin Batavum, Deel II, p. 77; H. van Engen, “De derde orde van Sint-Franciscus in het middeleeuwse bisdom Utrecht: Een bijdrage tot de institutionele geschiedenis van de Moderne Devotie” (Hilversum 2006), p. 71/83; K. Goudriaan: ‘De derde orde van Sint Franciscus in het bisdom Utrecht: Een voorstudie’ in “Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 1” (Hilversum 1998), p. 242; A. Buurman, "Dese bekommerlijke tijden: Armenzorg, armen en armoede in de stad Groningen 1594-1795" (Assen 2009), p. 215
Gebruikte websites:
Website Groninger Archieven, https://www.groningerarchieven.nl/zoeken/mais/archief/?q=olde+convent&mivast=5&mizig=210&miadt=5&micode=1256&miview=inv2#inv3t1 (26-02-2017); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwe_Menoldaconvent (26-02-2017); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Groningen (26-02-2017); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Broerstraat_(Groningen) (27-02-2017)
Opmerkingen:
Dit convent stond ook bekend onder de naam Novus conventus Menyldi
ENK Monasticon nummer:
ME-Z207-047
VU Kloosterlijst nummer:
G37