Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Amsterdam, Stadhouderskade 55
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Amsterdam, Stadhouderskade 55
Datering:
1893 - 1894
Orde of congregatie:
Broeders van Amsterdam
Naam van het klooster:
Sint Josephs Gezellen-Vereeniging
Straat:
Stadhouderskade 55
Postcode:
1072 AB
Plaatsnaam:
Amsterdam
Provincie:
Noord-Holland
Bisdom:
Haarlem
Stichting/eerste vermelding:
1893
Opheffing/laatste vermelding:
1894
Activiteiten:
Bevordering van de godsdienstzin, maatschappelijke vorming en verbetering van de vakbekwaamheid van R.K.-arbeiders
Geschiedenis:
In 1868 richtten de advocaat Van der Biesen en de architect Schmitz de Sint Josephs Gezellen-Vereeniging op die gehuisvest werd in het pand Stadshouderskade 55 in Amsterdam. Deze vereniging voor R.K.-arbeiders, waarvan priester H. van Nispen tot Sevenaer de eerste president was, had bevordering van de godsdienstzin van de leden, maatschappelijke vorming en verbetering van de vakbekwaamheid tot doel. Hoewel haar broeders voor dit, voor hen volkomen nieuwe en andersoortig werk niet waren opgeleid, nam vanaf maart 1893 de Congregatie van de Broeders van Amsterdam op uitdrukkelijke wens van de bisschop van Haarlem de bediening van voornoemde vereniging toch op zich. Weldra gaf het bestuur van de vereniging te kennen om verschillende reden niet tevreden te zijn over het werk van voornoemde broeders ondanks hun goede wil en besloot naar andere werkkrachten uit te zien. Daarop trok de Congregatie van de Broeders van Amsterdam reeds per maart 1894 zich uit onderhavig werk terug. Daarbij heeft overigens ook meegespeeld dat er voor de broeders op de Stadhouderskade van een normaal religieus leven geen sprake kon zijn. Voor gezamenlijke oefeningen en andere samenkomsten was er geen tijd
Gebruikte literatuur:
Bijdrage kloosterarchivaris n.a.v. inventarisatie medio juli 2008; E. Boerrigter, “In smarten geboren….Geschiedenis van een Broederscongregatie” (Amsterdam 1985), p.165/166; P.C. Molhuysen en P.J. Blok (red.), “Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 1” ( Leiden 1911), p.1380/1381
Gebruikte websites:
Website Amsterdam op de kaart, Jozefsgezellenhuis, Stadhouderskade 55 - Amsterdam 1850-1940 (amsterdamopdekaart.nl) (04-05-2023); Website Ensie, https://www.ensie.nl/xyz-van-amsterdam/nispenhuis-van (05-05-2023)
ENK Monasticon nummer:
MON-B002-005