Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Benedictinessen van het H. Sacrament Vestigingsplaats: Veghel, Hoogstraat 27
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Veghel, Hoogstraat 27
Datering:
1923 - 1988
Orde of congregatie:
Broeders van Maastricht
Naam van het klooster:
Klooster St.Anna
Patroonheilige:
Sint Anna
Straat:
Hoogstraat 27
Postcode:
5462 CW
Plaatsnaam:
Veghel
Provincie:
Noord-Brabant
Stichting/eerste vermelding:
1923
Opheffing/laatste vermelding:
1988
Activiteiten:
Onderwijs
Geschiedenis:
In 1922 namen de plannen om een nieuwe school annex klooster te bouwen vaste vormen aan en kochten de broeders de bierbrouwerij met huis en tuin van de Erven Smits aan de Hoogstraat (thans Hoogstraat 29-31). Dit huis ging deel uitmaken van het kloostercomplex met kapel dat de broeders in 1923 op het erf bouwden. Eind november 1923 kwamen de bouwwerken klaar en werden ze plechtig ingezegend door Deken Fransen. In 1924 werd de tuin opnieuw aangelegd door Br. Nicodemus. Zijn naam wordt ook nu nog geƫerd met een naambord: Nicodemuspad. Het aantal broeders groeide van 16 (1923) naar 30 (1940), naar 37 (1944) om in latere jaren weer af te nemen. Ook het aantal scholen nam toe. Tijdens de crisistijd in de jaren dertig van de twintigste eeuw moesten de broeders het zuinig aan doen, maar wisten toch een dagelijkse maaltijd te geven aan zo'n 35 kinderen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wisten de broeders nog te ontkomen aan bezetting van hun huis, maar het ergste moest nog komen. Veghel lag in de "corridor" en die werd wekenlang bestookt door de Duitsers om een verdere geallieerde opmars te dwarsbomen. Het huis lag vele dagen onder granaatvuur. In de jaren zeventig liep het aantal broeders terug en in 1988 verlieten de laatste broeders Veghel. In de jaren dat de broeders in Veghel woonden, zijn meer dan 152 Veghelse jongens naar hun opleidingsinstituten gegaan om gevormd te worden tot broeder. Daarvan zijn er 82 naar het noviciaat gegaan. En van hen hebben er 62 hun opleiding tot broeder voltooid. Nadat de broeders het complex verlaten hadden, zijn in 1998 grote delen gesloopt. Anno 2014 resteert de kapel en de gerestaureerde woning van de brouwersfamilie Smits. De kapel, die in verbinding stond met de kloostervleugel, is vrij komen te liggen aan de Broedershof en staat in de voormalige kloostertuin
ENK Monasticon nummer:
MON-B015-019