Zoeken in collecties

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Amsterdam, Oude Zijds Voorburgwal 318
Datering:
1870 - 1881
Orde of congregatie:
Broeders van Maastricht
Naam van het klooster:
Klooster H.H. Harten
Straat:
Oude Zijds Voorburgwal 318
Postcode:
1012 XX
Plaatsnaam:
Amsterdam
Provincie:
Noord-Holland
Bisdom:
Haarlem
Stichting/eerste vermelding:
1870
Opheffing/laatste vermelding:
1881
Activiteiten:
Onderwijs
Geschiedenis:
Op verzoek van de Amsterdamse Sint Vincentiusvereniging gingen broeders van de Congregatie van de Broeders van Maastricht in 1869 het onderwijs verzorgen aan een Burger- en een Tussenschool die in 1867 door de Sint Vincentiusvereniging in Amsterdam aan de Nes was opgericht. Aanvankelijk namen ze hun intrek in het gebouw van voormelde school, totdat zij in 1870 in Amsterdam het pand Oudezijds Voorburgwal 318 konden betrekken. Dit pand, dat “Klooster H.H. Harten” als naam kreeg, bleek echter al spoedig te klein, doordat de congregatie in de snel groeiende stad Amsterdam het verzorgen van het onderwijs aan meer scholen op zich nam, waardoor er meer broeders-onderwijzers gehuisvest dienden te worden. De gezochte ruimere behuizing bood het pand Stadhouderskade 60 in Amsterdam, waar de broeders vanuit het pand aan de Oudezijds Voorburgwal in 1881 hun intrek namen
Gebruikte literatuur:
Br. Carloman Smit, archivaris Congregatie F.I.C., ‘Overzicht van de huizen (=kloosters) en scholen van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, ook wel genoemd de Broeders van Maastricht, in de stad Amsterdam’ (Maastricht maart 2001), p.2-4
ENK Monasticon nummer:
MON-B015-023