Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Zusters van het arme Kind Jezus Vestigingsplaats: Groesbeek, Biesseltsebaan 34
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Groesbeek, Biesseltsebaan 34
Datering:
1929 - 1979
Orde of congregatie:
Jezuïeten
Naam van het klooster:
Lage Hoenderberg
Straat:
Biesseltsebaan 34
Postcode:
6561 KC
Plaatsnaam:
Groesbeek
Provincie:
Gelderland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1929
Opheffing/laatste vermelding:
1979
Activiteiten:
Buitenhuis
Geschiedenis:
De jezuïeten beschikten voor hun filosofisch college Berchmanianum over een buitenhuis of campagne. Hier konden de studenten hun vrije wekelijkse "campagnedag" en hun zomervakantie doorbrengen. Dit huis lag in de bossen van Groesbeek. Daar kochten de jezuïeten in 1927 van een zekere Van Stokkum uit Rotterdam aan de Biesseltsebaan een stuk van zijn landgoed De Hoge Hoenderberg. Hier verrees de op een afstand van vier kilometer van het Berchmanianum gelegen campagne, die de naam Lage Hoenderberg kreeg en die in de zomer van 1929 in gebruik genomen werd. In dit in 1932 uitgebreide huis vonden de studenten gedurende enkele maanden onderdak toen het Berchmanianum in mei 1942 door de Duitsers gevorderd werd. Toen in 1967 de filosofieopleiding van Nijmegen naar Amsterdam verhuisde, werd de Lage Hoenderberg als campagne overbodig. Het pand werd verhuurd totdat het in 1979 aan het bisdom Essen als recreatieoord voor Duitse katholieke jongeren verkocht werd. In 1987 opende er een conferentieoord zijn deuren
Gebruikte literatuur:
A. Krul, W. van Leeuwen, A. van der Linden en L. Waanders, "Het Berchmanianum. Van studiehuis tot academiegebouw" (Nijmegen 2019), p. 90; J. van Gennip, ´Als kloostermuren konden spreken… ‘De Campagne’ in “KNR-bulletin” , 14 (2011), nr.4, p. 18-20; J. van Gennip, 'O ma mère. O Compagnie! Jezuïeten en ontspanning' in ´ Creatie en recreatie: Cultuur en ontspanning in het kloosterleven"onder redactie van J. van Gennip, V. Poels en M. Willemsen (Hilversum 2014), p. 150/151/152/153
ENK Monasticon nummer:
MON-P013-082