Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Ursulinen van de Romeinse Unie Vestigingsplaats: Groningen, Radesingel 4
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Groningen, Radesingel 4
Datering:
1956 - 1987
Orde of congregatie:
Jezuïeten
Straat:
Radesingel 4
Postcode:
9711 EJ
Plaatsnaam:
Groningen
Provincie:
Groningen
Bisdom:
Groningen
Stichting/eerste vermelding:
1956
Opheffing/laatste vermelding:
1987
Activiteiten:
Pastoraat
Geschiedenis:
Na het instellen van het bisdom Groningen in 1956 ruilden de jezuïeten bij een reorganisatie van de katholieke zielzorg in de binnenstad van Groningen de Sint Salvatorkerk samen met de Paterskerk voor de Heilige Jozefkerk aan de Radesingel in Groningen. De van laatstbedoeld kerkgebouw deel uitmakende monumentale pastorie verschafte van 1956 tot 1987 huisvesting aan een communauteit van jezuïeten, waaraan de bediening van de Heilige Jozefkerk toevertrouwd werd. Onderhavige kerk, die van 1885 tot 1887 in neogotische stijl op de hoek van de Verlengde Oosterstraat en Radesingel gebouwd werd, was gezien zijn ligging in de toen nieuwe Oosterpoortwijk, waar veel arbeidswoningen verrezen, toegewijd aan Sint Jozef, de patroonheilige van de werklieden. Aanvankelijk deed de Heilige Jozefkerk dienst als parochiekerk, maar vervulde de functie van kathedraal van het bisdom Groningen-Leeuwarden toen in 1970 de aan de Broerstraat in Groningen gelegen Sint-Martinuskathedraal aan de eredienst onttrokken werd
Gebruikte literatuur:
P. Begheyn, Gids voor de geschiedenis van de jezuïeten in Nederland 1850-2000 (Nijmegen 2002), p. 17; E.Houting, “Groningen te voet. Wandelen in de binnenstad” (Groningen 2008), p. 91; G. Bary, ‘De reguliere priesters en hun orden en congregaties‘ in “Katholiek leven in Noord-Nederland 1956-2006: vijftig jaar bisdom Groningen” onder redactie van T.T. de Jong (Hilversum 2006), p. 147
Gebruikte websites:
Website Sint Martinusparochie Groningen, https://www.stmartinusparochie.nl/geschiedenis-parochie/ (11-10-2020); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Radesingel_4_(Groningen) (11-10-2020); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jozefkathedraal_(Groningen) (11-10-2020)
ENK Monasticon nummer:
MON-P013-087