Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Heerlen-Schaesberg, Voskuilenweg 2
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Heerlen-Schaesberg, Voskuilenweg 2
Datering:
1925 - 1996
Orde of congregatie:
Montfortanen
Straat:
Voskuilenweg 2
Postcode:
6416 AK
Plaatsnaam:
Heerlen-Schaesberg
Provincie:
Limburg
Bisdom:
Roermond
Stichting/eerste vermelding:
1925
Opheffing/laatste vermelding:
1996
Activiteiten:
Liturgisch-pastorale zorg rectoraat/parochie
Geschiedenis:
Het in 1925 bij besluit van het bisdom Roermond opgerichte rectoraat Leenhof-Schaesberg werd toevertrouwd aan de montfortanen en omvatte een gedeelte van de parochie van de H. Pancratius te Heerlen en een gedeelte van de parochie van de H. Petrus en Paulus te Schaesberg. Aan de voet van de Leenderberg werd ten behoeve van dit rectoraat een kerk gebouwd, die de titel Onze Lieve Vrouw van de Berg Carmel kreeg. Deze titel hield een verwijzing in naar het eeuwenoude Mariakapelletje Flos Carmeli (Bloem van de Carmel) op de Leenderberg, waarvan de zorg als bedevaartsoord bij de montfortanen berustte. Evenals de streek daar, waren onderhavige montfortanen in belangrijke mate afhankelijk van de “Maatschappij tot exploitatie van Limburgsche steenkolenmijnen”, die de grond voor de kerk schonk, bijna de helft van de kosten van de bouw van de kerk voor haar rekening nam en een blok van vier mijnwerkerswoningen bestemde tot pastorie, die voor het huisvesten van de montfortanen dienst deed. In 1996 werd het rectoraat Leenhof-Schaesberg dat in 1969 tot parochie was verheven door de montfortanen aan het bisdom teruggegeven
Gebruikte literatuur:
J.M. Schoffeleers, “Montfortanen in de Lage Landen: een klein en arm gezelschap, 1881-2006” (Tilburg 2006), p. 150/151/327/391; F.Q. Hoebens, “Kloosters in Limburg” (Utrecht 2017), p. 257
Gebruikte websites:
Website Archives Portal Europe, https://www.archivesportaleurope.net/ead-display/-/ead/pl/aicode/NL-HrlRi/type/fa/id/218/dbid/C336700480 (10-02-2022) Website Meertens Instituut, https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/658 (10-02-2022); Website Leenderkapel, https://www.leenderkapel.nl/montfortaanse-periode (11-02-2022); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Leenhof_(Schaesberg) (11-02-2022)
ENK Monasticon nummer:
MON-P032-014